Περίπου σε έναν μήνα αναμένεται να ψηφιστεί ο Κώδικας Διευθέτησης Οφειλών και Παροχής Δεύτερης Ευκαιρίας, που θα ενεργοποιηθεί από τον Ιανουάριο του 2021 και καταργεί όλους τους προηγούμενους νόμους για τη διαχείριση όλων των χρεών (νόμος Κατσέλη, πτωχευτικός κώδικας κ.λπ.).

Ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης, υπενθύμισε ότι ο νόμος λειτουργεί με βάση τρεις άξονες:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

-Πρώτον, την πρόληψη (μηχανισμός έγκαιρης προειδοποίησης, όπου τα επιμελητήρια θα έχουν ενεργό συμβουλευτικό ρόλο προς τις επιχειρήσεις).

-Δεύτερον, τη ρύθμιση (ο υπόχρεος έχει στη διάθεσή του 20 χρόνια για την πληρωμή των χρεών του προς τράπεζες και δημόσιο, σε 240 δόσεις, τη μεγαλύτερη χρονική επιμήκυνση που έχει ποτέ δοθεί).

-Και, τρίτον, την ήπια και γρήγορη πτώχευση, ώστε να μπορεί ο επιχειρηματίας να «καθαρίσει» γρήγορα και να μην κρατιέται όμηρος, με πλήρη διαγραφή των χρεών του σε ένα έτος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πτώχευση συνοδεύεται μεν από απώλεια περιουσιακών στοιχείων, αλλά ταυτόχρονα δίδεται η δυνατότητα να μπορεί να μισθώσει την πρώτη κατοικία του -«τις πρώτες κατοικίες θα τις αγοράζει ένας φορέας ώστε οι άνθρωποι να μη βρεθούν στον δρόμο και θα τις δίνει μόνο σε αυτούς, όπως και τη δυνατότητα να τις ξαναγοράσουν στο μέλλον»- και τα παραγωγικά του ακίνητα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης