Το συνέδριο «Tax Forum 2021 | Athens-Thessaloniki day», που διοργανώνεται από το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο επί 17 χρόνια, για πρώτη φορά θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά και μάλιστα σε δύο πόλεις, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, στις 15 και 16 Νοεμβρίου.

   Η καθ’ ομολογίαν πάντων εξαιρετικά χρήσιμη τούτη εκδήλωση αποτελεί την κυριότερη πλατφόρμα ενημέρωσης και διαλόγου για τις επιχειρήσεις και τους μετόχους προκειμένου να ενημερωθούν για τις τελευταίες εξελίξεις, τις συναφείς πολιτικές και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα στον τομέα της φορολογίας, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό και να σχεδιάσουν με βάση τούτην την πραγματικότητα τη δέουσα στρατηγική της εταιρείας τους. Με τα χρόνια το Tax Forum έχει αναδειχθεί σε ένα σημαντικό εργαλείο για τη λειτουργία και τον σχεδιασμό των εταιρειών στη χώρα μας, απέναντι στις εκάστοτε χρηματοικονομικές προκλήσεις και τις εξελίξεις που αυτές δρομολογούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

   Στο Tax Forum συμμετέχουν ως ομιλητές σημαντικά εταιρικά στελέχη, αρμόδια για τη φορολογία στους ομίλους τους, διαπρεπείς καθηγητές πανεπιστημίου, καθώς και σημαίνοντα στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης, που καταθέτουν από του βήματος του συνεδρίου τις απόψεις, τα σχέδια και τους προβληματισμούς τους στον ευαίσθητο και καίριο για την οικονομία τομέα της φορολογίας.

   Μιλώντας σχετικά, στο περιθώριο του συνεδρίου, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, τόνισε τη σπουδαιότητα και τη σημασία του συνεδρίου και υπογράμμισε το πόσο τα συμπεράσματά του μπορούν να καταστούν επωφελή, όχι μόνον για τους συμμετέχοντες, αλλά και για τις διοικητικές υπηρεσίες του κράτους, οι οποίες μπορούν να αφουγκρασθούν τους προβληματισμούς των εταιρειών και να σημειώσουν τις παρατηρήσεις τους.

   Εκ μέρους του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, ο αντιπρόεδρός του Ηλίας Σπιρτούνιας, υπογράμμισε την πλειάδα των θεμάτων που θίγονται στο διήμερο συνέδριο, τα οποία άπτονται όχι μόνον της ελληνικής, αλλά και της παγκόσμιας φορολογικής πραγματικότητας, όπως ο παγκόσμιος εταιρικός φόρος, το σύστημα MyData και η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

   Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος της επιτροπής φορολογίας του Επιμελητηρίου Σταύρος Κώστας, στάθηκε στη σημασία του Tax Forum για τις επιχειρήσεις, τις οποίες βοηθά αφ’ ενός να τηρήσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, αφ’ ετέρου συνδράμει την κεντρική διοίκηση να θεσπίσεις ορθές φορολογικές πολιτικές που θα ωφελήσουν το επιχειρείν.

Ο Στ. Κώστας υπογράμμισε πως η διοργάνωση του συνεδρίου γίνεται σε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, που σημαδεύτηκε από το lockdown και τη μείωση των εσόδων, ενώ σημαδεύθηκε κι από την αύξηση των αναγκών των ίδιων των επιχειρήσεων. Ευχήθηκε δε, η φορολογία να παίξει τον ρόλο που όλοι αναμένουμε από αυτή και η Πολιτεία να πράξει το καθήκον της, ώστε πλέον να φύγουμε από το περιβάλλον στήριξης των επιχειρήσεων και της οικονομίας και να μεταβούμε σε εκείνο της ανάπτυξης.

   Όσον αφορά τον κρίσιμο, όπως αποδείχθηκε κατά την πανδημία, κλάδο της υγείας και τις επενδύσεις που πρέπει να πραγματοποιηθούν σε αυτήν, ο Άγγελος Μπένος της PwC Ελλάδος, δήλωσε πως η πρόκληση για τον κλάδο και τις επενδύσεις είναι τετραπλή και αφορά

α) την ψηφιοποίηση της πληροφορίας, ώστε να μπορεί να υπάρξει ανατροφοδότησή της από τις υπηρεσίες υγείας,

β) την ανάπτυξη των κλινικών και των νοσοκομείων,

γ) την εισαγωγή και ανάπτυξη στην Ελλάδα κλινικών μελετών και

δ) την επιπλέον ενίσχυση της παραγωγικής δυναμικής, γεγονός που σημαίνει εξαγωγές και αναβάθμιση των υπηρεσιών. Π

ρος αυτήν την πορεία, ο κ. Μπένος εντόπισε ως κυριότερο εμπόδιο το φαινόμενο του «clawback», που προβληματίζει τις εταιρείας για το εάν και κατά πόσο θα είναι κερδοφόρα μία επένδυσή τους. Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επηρεάζεται η κερδοφορία και χωρίς αυτήν δεν υπάρχουν φορολογικά κέρδη.

   Μιλώντας για τον ρόλο της φορολογίας στη θωράκιση των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε αυτό το απαιτητικό και ασταθές φορολογικό περιβάλλον, ο επικεφαλής φορολογικών υπηρεσιών της ΣΟΛ Crow Ιωάννης Γιαννόπουλος, επεσήμανε πόσο το Tax Forum δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να συναντήσουν πελάτες και εταιρείες και να δουν τι καινούργιο υπάρχει στο φορολογικό γίγνεσθαι.

Ο κ. Γιαννόπουλος τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως η τάση για τις επιχειρήσεις είναι να επιζητούν σταθερότητα στη φορολογική μεταχείριση και σε βάθος χρόνου, πράγμα που βοηθά τον σχεδιασμό τους. Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο αποτελεί η ενσωμάτωση της τεχνολογίας, με στόχο τη μείωση της γραφειοκρατίας, ενώ ανέφερε ότι οι συνθήκες στη μετά covid εποχή επηρεάζουν τι επιχειρήσεις ως προς τις νέες μεθόδους τιμολόγησης και φορολόγησής τους.

   Τέλος, ο Γιώργος Πολίτης, στέλεχος της KPMG Ελλάδος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ υπογράμμισε πως η μεταστροφή προς πράσινες πολιτικές αποτελούν κυρίαρχη τάση στις επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν κατανοήσει τη σημασία να αναλαμβάνουν δράσεις για το περιβάλλον, την κοινωνία, αλλά και για το εσωτερικό τους περιβάλλον, δημιουργώντας έτσι προϋποθέσεις για μία αποδοτική επένδυση, που θα τις προσφέρει επιπλέον και ένα περισσότερο πλεονέκτημα από τον ανταγωνισμό που δεν ακολουθεί αυτές τις πρακτικές. Ο κ. Πολίτης επεσήμανε πως τα οφέλη από αυτήν την πρακτική είναι τέτοια, ώστε η πράσινη πολιτική για τις επιχειρήσεις να αποτελεί μονόδρομο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης