Κατά 7,3% έχουν μειωθεί τα έσοδα του e-EΦΚΑ σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, ο διοικητής του οργανισμού, δρ Χρήστος Χάλαρης.

Ο ίδιος, συγκεκριμένα, τόνισε πως υπάρχει υστέρηση εσόδων ύψους 600 εκατ. ευρώ και πως αυτό οφείλεται σε τρεις παραμέτρους:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

-Την απαλλαγή των επιχειρήσεων από την καταβολή εισφορών για τους μισθωτούς που βγήκαν σε αναστολή.

-Την καθυστέρηση καταβολής του Δώρου Πάσχα και την καθυστέρηση των ειδοποιητηρίων για τους μη μισθωτούς.

-Τις παρατάσεις στις προθεσμίες καταβολής των εισφορών για τους πληττόμενους εργοδότες και επαγγελματίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πιο αναλυτικά, οι λόγοι που έχουν οδηγήσει στην υστέρηση των εσόδων του e-ΕΦΚΑ από εισφορές είναι οι εξής:

Η πρώτη παράμετρος είναι η απαλλαγή των πληττόμενων εργοδοτών από την καταβολή εισφορών των εργαζομένων που βγήκαν σε αναστολή.

Υπενθυμίζεται πως τις εισφορές των υπό αναστολή εργαζομένων τις έχει αναλάβει το κράτος, αλλά δεν τις έχει ακόμα καταβάλει. Έτσι, υπάρχει ένα χρηματοδοτικό «κενό» από αυτή την άποψη, 262 εκατ. ευρώ μόνο για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, λόγω των αναστολών συμβάσεων 935.000 μισθωτών. Πληροφορίες του capital.gr αναφέρουν πως το «κενό» αυτό θα διευρυνθεί κατά 100 εκατ. ευρώ λόγω των αναστολών συμβάσεων κοντά 526.000 εργαζομένων τον περασμένο Μάιο.

Έτσι συνολικά, το κόστος της κρατικής επιχορήγησης των εισφορών των υπό αναστολή εργαζομένων θα ανέλθει για τρίμηνο Μαρτίου-Απριλίου-Μαΐου στα 362 εκατ. ευρώ. Δηλαδή θα διαφέρει κατά 1 ολόκληρο δισ. ευρώ σε σχέση με την εκτίμηση που είχε αποτυπωθεί στην τελευταία έκθεση της Κομισιόν για την ενισχυμένη εποπτεία (20/5/2020).

Η δεύτερη παράμετρος της υστέρησης των εσόδων του e-ΕΦΚΑ, σύμφωνα με τον διοικητή του, δρ Χάλαρη, έχει δύο υπο-παραμέτρους:

– Η μία αφορά το δώρο του Πάσχα, το οποίο ενώ πέρυσι είχε καταβληθεί στο πρώτο πεντάμηνο και φέτος θα καταβληθεί έως 30/6.

– Η δεύτερη υπο-παράμετρος είναι το γεγονός ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, λόγω του νέου νόμου και της αναπροσαρμογής που έχει γίνει, υπολείπονται στην πληρωμή ενός μηνός. Δηλαδή, επειδή τα πρώτα ειδοποιητήρια εκδόθηκαν τον Μάρτιο 2020 για τον Ιανουάριο, καθώς στον e-ΕΦΚΑ ανέμεναν να ψηφιστεί ο νόμος. Έτσι όλες οι εισπράξεις των μηνιαίων εισφορών των μη μισθωτών πήγαν πίσω. Ενδεικτικά, οι εισφορές του Απριλίου έπρεπε να εξοφληθούν έως 10 Ιουνίου.

Η τρίτη παράμετρος της μείωσης είναι το γεγονός ότι η πληρωμή ενός μέρους των εισφορών έχει μεταφερθεί τους επόμενους μήνες.

Ο λόγος για τις εργοδοτικές εισφορές (των πληττόμενων επιχειρήσεων) του Φεβρουαρίου, του Μαρτίου, του Απριλίου κ.λπ. η πληρωμή των οποίων έχει μεταφερθεί 6 μήνες μετά. Έτσι οι εισφορές του Φεβρουαρίου πρέπει να πληρωθούν έως τέλη Σεπτεμβρίου, του Μαρτίου έως τέλη Οκτωβρίου, του Απριλίου έως τέλη Νοεμβρίου κ.λπ.

Επίσης οι εισφορές των πληττόμενων επαγγελματιών για τον Φεβρουάριο -Μάρτιο μπορούν να πληρωθούν σε 4 δόσεις αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο. Οι εισφορές του Απριλίου μπορούν να πληρωθούν επίσης σε 4 δόσεις, αρχής γενομένης από τον Οκτώβριο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης