Τις ελαφρύνσεις που θα έχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, επιστήμονες (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί) και αγρότες, μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), περιέγραψε αναλυτικά ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσος Πετρόπουλος, μιλώντας «Στο Κόκκινο» 105,5.

Αναφερόμενος στις ελαφρύνσεις που εξαγγέλθηκαν για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ο κ. Πετρόπουλος σημείωσε ότι αφορούν «και τους επιστήμονες και τους αγρότες… όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, συνολικά».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το σύστημα που έχουμε φτιάξει, οδηγούσε στο να πληρώνει το 88% των ελεύθερων επαγγελματιών μικρότερη εισφορά από ό,τι με το προηγούμενο σύστημα. Υπάρχει, όμως, μέρος των ασφαλισμένων για τους οποίους δεν μπορούμε να αδιαφορούμε και οι οποίοι καλούνται να καταβάλουν πολύ υψηλή εισφορά. Δεν πρέπει να παραμείνει τέτοια.

Θα μας επιτρέψει το σύστημα, καθώς στεριώνει και παράγει καλά οικονομικά αποτελέσματα, να διορθώσουμε αυτό το μέρος των εισφορών. Και αυτό κάναμε τώρα» τόνισε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης.

Για τις επιδοτήσεις ασφαλιστικών εισφορών, ο κ. Πετρόπουλος δήλωσε ότι θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2019, από κονδύλι που «θα προέλθει προφανώς από τον ΟΑΕΔ.
Θα δούμε, αν υπάρξει και άλλη πηγή, δεν είναι οριστικοποιημένο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τέλος, για τις συντάξεις, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης υπογράμμισε ότι τα πλεονάσματα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) φαίνεται ότι είναι υψηλά. «… από την έναρξη ισχύος του νόμου για τον ΕΦΚΑ λέγαμε ότι σκοπός είναι να αποτρέψουμε την πιθανότητα της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς, δηλαδή να μην γίνουν οι περικοπές.

Τα πλεονάσματα έχουν ανατρέψει εντελώς το επιχείρημα του ΔΝΤ ότι, χωρίς περικοπές, δεν θα είχαμε πλεονάσματα. Είναι θεαματικά τα πλεονάσματα, ήδη, χωρίς τις περικοπές, άρα δεν χρειάζεται να γίνουν.

Είναι ζήτημα της πολιτικής που θα επιλέξει η κυβέρνηση προς τα πού θα κατευθύνει τον δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται… θα οριστικοποιηθεί στον κρατικό προϋπολογισμό» διευκρίνισε ο κ. Πετρόπουλος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης