Στροφή στους παραδοσιακούς ενοικιαστές

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 6 Αυγούστου 2019, 17:41
Στροφή στους παραδοσιακούς ενοικιαστές

Οι γνωστές «υπερβολές των Ελλήνων» κατάφεραν σε σύντομο χρονικό διάστημα να «θαμπώσουν» και τις πολύ ελκυστικές μέχρι τώρα πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, όπως το Airbnb.

Η υπερπροσφορά ακινήτων ρίχνει διαρκώς τις αποδόσεις και πολλοί ενοικιαστές δηλώνουν ότι θα στραφούν και πάλι στους παραδοσιακούς ενοικιαστές, εγκαταλείποντας την οικονομία του διαμοιρασμού.

Σε διαρκή πτώση βρίσκονται οι αποδόσεις των ακινήτων που διατίθενται μέσω των ιστοσελίδων βραχυχρόνιας μίσθωσης, με κυρίαρχη, λόγω μεριδίου αγοράς αυτήν της Airbnb

Η υποχώρηση των εσόδων για τους ιδιοκτήτες και τους διαχειριστές των ακινήτων είναι νομοτελειακά αναμενόμενη, καθώς η υπερπροσφορά ιδιοκτησιών έχει ξεπεράσει τη ζήτηση. Από την άλλη πλευρα, πλέον η φορολογία είναι περίπου η ίδια, ενώ όλο και λιγότεροι ιδιοκτήτες ρισκάρουν να μην δηλώσουν την εκμετάλλευση του ακινήτου τους, αφού οι ποινές και τα πρόστιμα είναι δυσβάστακτα.

Σύμφωνα, εξάλλου, με παλαιότερη μελέτη του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ),  το 2010 οπότε άρχισε να εμφανίζει η δραστηριότητα της βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων, σε όλη τη χώρα, διαθέσιμα ήταν μόλις μερικές δεκάδες καταλύματα!

Ωστόσο, το 2018 ο αριθμός των διαθέσιμων, προς βραχυχρόνια μίσθωση, καταλυμάτων, εκτοξεύθηκε σε περισσότερα από 126.000.

«Η μεγαλύτερη προσφορά και η περαιτέρω εξοικείωση των χρηστών με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, έχει ενισχύσει τον ανταγωνισμό, καθιστώντας αναγκαία την επαγγελματικού χαρακτήρα διαχείριση των καταλυμάτων.
Αυτό συνεπάγεται ότι όσοι οικοδεσπότες δεν προσφέρουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, θα χρειαστεί, ενδεχομένως, να μειώσουν τις ζητούμενες τιμές για να προσελκύσουν επισκέπτες» εξηγεί ο Δρ. Σοφοκλής Σκούλτσος, καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Τα στοιχεία του διαστήματος Μάιος - Ιούλιος

Η τάση αυτή φαίνεται ότι συνεχίζεται και για το διάστημα Μάιος – Ιούλιος, σύμφωνα με την έρευνα του κτηματομεσιτικού δικτύου E-Real Estates με επικεφαλής τον Θέμη Μπάκα.

Σύμφωνα με τη σχετική ανάλυση, τα έσοδα από τη βραχυπρόθεσμη μίσθωση έχουν υποχωρήσει έως και 25% το πρώτο επτάμηνο του 2019 έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2018.

Όπως προκύπτει από τη "χαρτογράφηση” που έχει πραγματοποιήσει η E-Real Estates για την περιοχή της Αττικής, τα διαμερίσματα και οι κατοικίες που προστέθηκαν στην πλατφόρμα βραχυπρόθεσμων ενοικιάσεων τον Ιούλιο, σε σχέση με τον Μάιο είναι κατά 230 περισσότερα.

Ταυτόχρονα, βάσει της ίδιας έρευνας, τον Ιούλιο τα έσοδα από βραχυπρόθεσμες μισθώσεις εμφανίζονται κατά 15% μειωμένα συγκριτικά με τον Μάιο, γεγονός που αποδίδεται και στην υποχώρηση του αριθμού των διανυκτερεύσεων

Η μείωση του εισοδήματος από τις μισθώσεις Airbnb παρατηρείται διεθνώς και σχετίζεται, σε πρώτη φάση, με την ενίσχυση του ανταγωνισμού που προκαλεί η αύξηση των καταχωρήσεων καταλυμάτων.

Σε δεύτερη φάση, κατά τους ειδικούς, προκύπτει από την επιβολή περιορισμών, δεδομένου ότι οι βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις παραμένουν εκτός θεσμικού ή φορολογικού πλαισίου για μακρύ χρονικό διάστημα.

Στην Ελλάδα, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, το καθεστώς που επικρατεί στις βραχυχρόνιες μισθώσεις δεν συνοδεύεται από κανέναν περιορισμό, ενώ υπάρχουν περισσότερες από 10 διαφορετικές διατάξεις που προκαλούν σύγχυση ακόμη και σε λογιστές.

Τα μέτρα που σχεδιάζει-δεν έχουν ακόμη νομοθετηθεί- η κυβέρνηση περιλαμβάνουν:

- την απαγόρευση της βραχυχρόνιας μίσθωσης για περισσότερα από δύο ακίνητα ανά ΑΦΜ

- τον περιορισμό της μισθωτικής διάρκειας σε 90 ημέρες ανά ημερολογιακό έτος και για νησιά με πληθυσμό μικρότερο των 10.000 κατοίκων τις 60 ημέρες ανά ημερολογιακό έτος. Ωστόσο, εάν, το συνολικό εισόδημα του εκμισθωτή ή του υπεκμισθωτή από το σύνολο των ακινήτων, που εκμεταλλεύεται, υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ (κατά το οικείο φορολογικό έτος), μπορεί να αυξηθεί η διάρκεια της μίσθωσης.

Πάντως, κατά τον κ. Μπάκα, η υποχώρηση των αποδόσεων σε συνδυασμό με τη φορολογία και τα έξοδα διαχείρισης, εκτιμάται ότι θα οδηγήσει τους ιδιοκτήτες σε σταδιακή...επιστροφή στις μακροχρόνιες ενοικιάσεις.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 6 Αυγούστου 2019, 17:44