Οριστικά, και με τη «σφραγίδα» του Συμβουλίου της Επικρατείας, το εφάπαξ στους αστυνομικούς που φεύγουν από την υπηρεσία με 25ετία, θα καταβάλλεται ύστερα από 5 χρόνια, καθώς θα πρέπει να συμπληρωθεί ο ελάχιστος χρόνος ασφάλισης των 30 ετών.

Το Α΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας απορρίπτοντας την προσφυγή που είχαν καταθέσει αστυνομικοί για λόγους δημοσίου συμφέροντος καθώς έκρινε ότι δεν παραβιάζει το Σύνταγμα η νομοθετική διάταξη, σύμφωνα με την οποία, οι υπηρετούντες στα σώματα ασφαλείας που συνταξιοδοτούνται πρόωρα, με 25ετία, για να λάβουν το εφάπαξ θα πρέπει περιμένουν άλλα 5 χρόνια, ανεξάρτητα από το χρόνο θεμελίωσης του συνταξιοδοτικού τους δικαιώματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την επταμελή σύνθεση του Α΄ Τμήματος του ΣτΕ που απέρριψε την αίτηση ακύρωσης των αστυνομικών, σε κανέναν άλλο τομέα του Δημοσίου, «πλην απειροελαχίστων εξαιρέσεων (λόγοι υγείας, ανήλικα τέκνα, τρίτεκνοι, κ.λπ.)», δεν έχουν υπάρχει ανάλογη δυνατότητα, «με αποτέλεσμα να τυγχάνει αποκλειστική πρωτοτυπία – προνομία των ενστόλων και μόνον αυτών».

Το μέτρο αυτό υπαγορεύθηκε, όπως αναφέρουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, «από την ανάγκη διασφαλίσεως της βιωσιμότητας του Τομέα Πρόνοιας Αστυνομικών (Τ.Π.ΑΣ.), ιδίως μέσω της αποτροπής της μαζικής εξόδου των μετόχων του λόγω συνταξιοδοτήσεως με τη συμπλήρωση 25 ετών υπηρεσίας».

Επομένως, συνεχίζει το ΣτΕ, «η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση είναι σύμφωνη με το άρθρο 22 παράγραφος 5 του Συντάγματος, δοθέντος, άλλωστε, ότι η προσβαλλόμενη απόφαση εκδόθηκε κατόπιν εκπονήσεως αναλογιστικής μελέτης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εξάλλου, το περιοριστικό αυτό μέτρο, σημειώνει το ΣτΕ, «εξυπηρετεί σκοπό δημοσίου συμφέροντος, διότι απέβλεψε στην αποτροπή μαζικής πρόωρης εξόδου από τον Τ.Π.ΑΣ. των μετόχων που είχαν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα με τη συμπλήρωση 25ετούς υπηρεσίας προκειμένου να διασφαλισθεί η βιωσιμότητα και η οικονομική σταθερότητα του εν λόγω Ταμείου».

Τέλος, το περιοριστικό αυτό μέτρο «δεν επιφέρει στέρηση της ασφαλιστικής παροχής του εφάπαξ βοηθήματος, ούτε μείωση του ποσού αυτού αλλά μεταθέτει χρονικά (από ένα έως πέντε έτη κατά περίπτωση) την λήψη του για τους μετόχους που εξέρχονται από το Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας και συνταξιοδοτούνται κατόπιν αιτήσεώς τους με χρόνο ασφαλίσεως μικρότερο των 30 ετών», καταλήγει το ΣτΕ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης