Το άνοιγμα της πλατφόρμας για το επίδομα θέρμανσης ως το τέλος της εβδομάδας ή το αργότερο μέσα στην επόμενη προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, σημειώνοντας ότι στόχος είναι τα ποσά του επιδόματος να πιστώνονται σε δικαιούχους από το τέλος του μήνα.

Θύμισε μάλιστα ότι φέτος το επίδομα θέρμανσης θα επιδοτεί για πρώτη φορά εκτός από την αγορά πετρελαίου θέρμανσης και την προμήθεια φυσικού αερίου υγραερίου αλλά και την αγορά καυσόξυλων σε οικισμούς της περιφέρειας με κάτω από 2.500 κατοίκους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση δημοσιονομικού εκτροχιασμού μετά το τέλος της πανδημίας, προσθέτοντας ότι προφανώς θα υπάρξει δημοσιονομική προσαρμογή μέσα στον επόμενο χρόνο.

Επανέλαβε δε ότι το κράτος θα είναι παρόν να στηρίξει την οικονομία και κατά την έξοδο από κρίση. Γι’ αυτό άλλωστε και έχουν προβλεφθεί ήδη πρόσθετα μέτρα στήριξης ύψους 7,5 δισ. ευρώ στο προϋπολογισμό, παρότι περιμένουμε ισχυρή ανάπτυξη της οικονομίας μετά το πρώτο εξάμηνο του χρόνου .

Σε ό,τι αφορά τα κονδύλια ύψους 5,5 δισ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης που αναμένουμε τον επόμενο χρόνο ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε το γεγονός ότι η Ελλάδα θα πάρει την υψηλότερη προκαταβολή όλες τις χώρες της ΕΕ το ύψος της οποίας θα υπερβαίνει το 1% του ΑΕΠ θα είναι δηλαδή πεί τα 1,7-1,8 δισ. ευρώ κάτι που θα οριστικοποιηθεί όπως είπε στο Eurogroup που΄ θα γίνει την Τετάρτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Χρ. Σταϊκούρας τόνισε πάντως ότι ακόμη και με αυτές τις υψηλές εισροές δεν λύνουμε το πρόβλημα της ανάπτυξης καθώς θα πρέπει τα χρήματα αυτά να χρησιμοποιηθούν σωστά για να δώσουν πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα για την ανάπτυξη και την απασχόληση.

 Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι το ΥΠΟΙΚ μένει στην πρόβλεψη για ύφεση της οικονομίας στο 10,5% του ΑΕΠ το 2020 που χαρακτήρισε μάλλον συντηριτική καθώς εκτός από τον ΟΟΣΑ όλοι οι διεθνείς οργανισμοί που παρακολουθούν την ελληνική οικονομία εκτιμούν την ύφεση για φέτος κοντά στο 9% του ΑΕΠ . ¨Ολοι όμως – τόνισε – βλέπουν μεγάλη ανάπτυξη για το 2021.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τα μέτρα στήριξης της οικονομίας για τα οποία η κυβέρνηση δέχεται έντονη κριτική από την αξιωματική αντιπολίτευση, τόνισε ότι με τα 24 δισ. που έχουν διατεθεί ήδη μέσω δαπανών κ η Ελλάδα έχει από τα υψηλότερα ποσοστά συγκράτησης της ανεργίας και τον τρίτο μεγαλύτερο ποσοστό αναπλήρωσης εισοδήματος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης