Για πρώτη φορά ο e-ΕΦΚΑ παραδέχτηκε ότι έχουν γίνει λάθη στον επανυπολογισμό των συντάξεων για την παράλληλη ασφάλιση, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ).

Ειδικότερα, σε έγγραφο του Φορέα προς τις Εισαγγελικές Αρχές – σύμφωνα με το ΕΝΔΙΣΥ- υπάρχει παραδοχή για πρώτη φορά ότι έχουν γίνει λάθη και παραλείψεις ως προς την παράλληλη ασφάλιση στον επανυπολογισμό από 1-1-2019.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ουσιαστικά, πρόκειται για επίσημη παραδοχή των λαθών, που αφορούν κύριες συντάξεις που έχουν εκδοθεί προ του «νόμου Κατρούγκαλου», δηλαδή πριν από τις 13 Μαΐου 2016», τονίζει το Δίκτυο.
Το ΕΝΔΙΣΥ σημειώνει τα ακόλουθα:

«Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι για περίπου 500.000 περιπτώσεις κύριων συντάξεων, δεν υπολογίστηκε ο παράλληλος χρόνος ασφάλισης στην διαδικασία επανυπολογισμού από 1-1-2019. Ενδεικτικά σας αναφέρουμε ένα παράδειγμα υπαλλήλου του Δημοσίου με 24,5 χρόνια παράλληλης ασφάλισης όπου προκύπτει προσαύξηση στην ήδη υπάρχουσα σύνταξη του Δημοσίου το ποσό των 435,69€.

Η προσωπική διαφορά σήμερα ήταν 138€ με τον νόμο Κατρούγκαλου, οπότε αν υπολογιστεί η προσαύξηση, η σύνταξη θα αλλάξει τελείως.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν δεν συμπεριληφθεί ο παράλληλος χρόνος το λάθος συνεχίζει να επαναλαμβάνεται στον επανυπολογισμό των συνταξιούχων που είχαν περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης (ν.4670/2020). Αντίστοιχα, θα προκύψουν λάθη και στις αυξήσεις στις κύριες συντάξεις που έχει προαναγγείλει η Κυβέρνηση ότι θα δοθούν την 1.1.2023 και θα είναι στα επίπεδα του 7%, σύμφωνα με τις τελευταίες τοποθετήσεις του Οικονομικού Επιτελείου. Όλα λάθος λοιπόν κύριοι!

Στις περισσότερες των περιπτώσεων, εάν εφαρμοστεί σωστά ο επανυπολογισμός θα μηδενίζεται η προσωπική διαφορά (όπου υπάρχει) ή μπορεί να παρουσιάζονται και αυξήσεις. Οπότε θα έχει ως αποτέλεσμα η επερχόμενη αύξηση από 1-1-2023, όποια και αν είναι αυτή, να είναι καθαρή στην τσέπη του συνταξιούχου, εφόσον υπολογιστεί ο παράλληλος χρόνος σωστά».

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης