Οι χαμηλότεροι στόχοι στα πρωτογενή πλεονάσματα χρειάζονται και μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους, καθώς αυτά τα δύο πηγαίνουν μαζί, ανέφερε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος σε κάθε περίπτωση χαρακτήρισε καλοδεχούμενη την όποια μείωση των δημοσιονομικών στόχων.

Μιλώντας στο συνέδριο του Economist στο Λαγονήσι, ανέφερε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε ήδη μειώσει τους στόχους στα πρωτογενή πλεονάσματα, που αρχικά ήταν 4,5% του ΑΕΠ. «Στη συνέχεια τους υπερβήκαμε, στέλνοντας το μήνυμα ότι η Ελλάδα γυρίζει σελίδα», είπε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η δημοσιονομική πολιτική είναι πολύ σημαντικό στοιχείο για την ανάπτυξη αλλά μόνο βραχυπρόθεσμα, όπως είπε, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι για την επίτευξη μακροπρόθεσμης ανάπτυξης χρειάζεται καλό δημογραφικό, καινοτομία, μεταρρυθμίσεις, κράτος, δικαιοσύνη.

«Πριν αρχίσει η συζήτηση για τη μείωση των στόχων στα πρωτογενή πλεονάσματα, ας δούμε πρώτα τι μπορούμε να αλλάξουμε εντός των υφιστάμενων στόχων», ανέφερε από το βήμα του συνεδρίου ο επικεφαλής της αποστολής του ESM στην Ελλάδα, Νικολά Τζιαμαρόλι, ο οποίος έφερε το παράδειγμα της υλοποίησης του προγράμματος των δημοσίων επενδύσεων, σε αντίθεση με ό,τι συνέβη τα τελευταία χρόνια, όπως είπε.

Εκτίμησε, επίσης, ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε σωστή πορεία, επισημαίνοντας ότι ολοκλήρωσε επιτυχώς το πρόγραμμα του ESM και πως έχει μέχρι στιγμής επιτυχημένες εξόδους στις αγορές. Όλες οι προϋποθέσεις για βιώσιμη ανάπτυξη δείχνουν να πληρούνται, ωστόσο, υπάρχουν ρίσκα, τόσο εγχώρια όσο και διεθνή, εκτίμησε ο κ. Τζιαμαρόλι, ο οποίος αναφέρθηκε στο «πισωγύρισμα που είδαμε πρόσφατα» ως προς τις δεσμεύσεις της Ελλάδας απέναντι στους εταίρους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επισήμανε ακόμα ότι τις προεκλογικές νομοθετικές παρεμβάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης στήριξαν και ψήφισαν και άλλα κόμματα. «Η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις καθώς η ανάπτυξη και η πρόσβαση στις αγορές είναι το ζητούμενο. Αν η Ελλάδα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, θα επιτύχει μακροπρόθεσμη ανάπτυξη», πρόσθεσε.

Την εκτίμηση ότι «η Ελλάδα χρειάζεται να καταβάλει μεγαλύτερη μεταρρυθμιστική προσπάθεια για να καλύψει τα κενά από την υπόλοιπη Ευρωζώνη και να πετύχει υψηλότερη ανάπτυξη» και ότι «μόνο έτσι θα νιώσουν βελτίωση στη ζωή τους οι Έλληνες», εξέφρασε ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Πίτερ Ντόλμαν, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη μείωσης των φορολογικών συντελεστών.

Ο κ. Nτόλμαν εκτίμησε ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα σήμερα είναι χαμηλή για χώρα που υπέστη τόσο μεγάλη ύφεση τα προηγούμενα χρόνια. Χαρακτήρισε υψηλή την ανεργία, επισημαίνοντας ότι οι Έλληνες καταναλωτές πληρώνουν ακριβά για τις υπηρεσίες που λαμβάνουν.

Για τη βιωσιμότητα του χρέους χρειάζονται υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης, εκτίμησε, επίσης, ο κ. Ντόλμαν, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη ενός καλύτερου μίγματος δημοσιονομικής πολιτικής, με χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές, υψηλότερες επενδύσεις και καλύτερα στοχευμένη κοινωνική πολιτική.

Οι στόχοι στα πρωτογενή πλεονάσματα συνδέονται με την ελάφρυνση του χρέους και για να τους μειώσει κανείς θα πρέπει προηγουμένως να πετύχει υψηλότερη ανάπτυξη, επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής του EuroWorking Group, Χανς Φάιλμπριφ. Εκτίμησε, δε, ότι δεν είναι τώρα η ώρα να συζητηθεί η χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων.

Ωστόσο, δεν την απέκλεισε στο προσεχές μέλλον. «Θα συμβούλευα την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμίσει τις μεταρρυθμίσεις και η μείωση των στόχων μπορεί να ακολουθήσει. Για την ώρα, δεν βλέπω τον χώρο ώστε να αλλάξουν», ανέφερε, εκτιμώντας ότι οι υψηλοί δημοσιονομικοί στόχοι δεν είναι τιμωρία για την Ελλάδα, αλλά στοχεύουν να καταστήσουν βιώσιμο το χρέος της, «είναι για το καλό της», όπως είπε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης