Αναλυτικές οδηγίες για τον χειρισμό των φορολογικών υποθέσεων επιστροφής φόρου εισοδήματος δίνει στις εφορίες η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων μέσω ειδικής εγκυκλίου.

Στην εγκύκλιο ορίζεται, μεταξύ άλλων, τι συμβαίνει στις περιπτώσεις επιστροφών φόρου που προκύπτει για τον έναν από τους δυο ή και για τους δυο συζύγους, καθώς και περιπτώσεις όπου υπάρχει παλαιότερη οφειλή ή οφειλή προς ασφαλιστικό ταμείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, η εγκύκλιος, μεταξύ άλλων, ορίζει ότι:

– η επιστροφή φόρου εισοδήματος συμψηφίζεται υποχρεωτικά με παλαιότερη φορολογική οφειλή από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων.

– η επιστροφή φόρου εισοδήματος που δικαιούται ο ένας από τους συζύγους δεν συμψηφίζεται με τη φορολογική οφειλή του άλλου συζύγου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– εφόσον και οι δυο σύζυγοι δικαιούνται επιστροφή φόρου, τότε τα ποσά επιστρέφονται ξεχωριστά στον καθένα.

– κατά την επιστροφή του φόρου εισοδήματος διενεργείται υποχρεωτικά συμψηφισμός με παλαιότερες φορολογικές οφειλές ή με ανεξόφλητες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

– για την επιστροφή του ποσού στον φορολογούμενο, η ΑΑΔΕ προχωρά στην ταυτοποίηση του τραπεζικού λογαριασμού που έχει δηλωθεί από τον φορολογούμενο. Εφόσον ανήκει πραγματικά στον δικαιούχο της επιστροφής τότε του πιστώνεται το ποσό.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι χθες είχαν υποβληθεί 2.648.381 φορολογικές δηλώσεις. Από αυτές το 13% είχαν πιστωτικό αποτέλεσμα, δηλαδή επιστροφή φόρου με μέσο επιστρεφόμενο ποσό ύψους 252 ευρώ.

Το 31% είχαν χρεωστικό αποτέλεσμα με μέσο ποσό οφειλόμενου φόρου 618 ευρώ. Οι υπόλοιπες δηλώσεις είχαν μηδενικό αποτέλεσμα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο φετινός φόρος εισοδήματος πρόκειται να εξοφληθεί σε οκτώ μηνιαίες δόσεις, από τον Ιούλιο έως και τον Φεβρουάριο 2021.

Οι φορολογούμενοι που θα επιλέξουν την πάγια ρύθμιση οφειλών για να εξοφλήσουν τον φόρο εισοδήματος θα επιβαρυνθούν με ετήσιο επιτόκιο της τάξης του 4,75%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης