ΠΟΕΣΥ: Συστράτευση εργαζόμενων για ασφαλιστικό, συλλογικές συμβάσεις, στήριξη του Τύπου

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 10 Σεπτεμβρίου 2018, 16:19
ΠΟΕΣΥ: Συστράτευση εργαζόμενων για ασφαλιστικό, συλλογικές συμβάσεις, στήριξη του Τύπου
Για την αποκατάσταση των απορρυθμισμένων εργασιακών σχέσεων με την επαναφορά Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, την προστασία του ασφαλιστικού, καθώς και την προώθηση μέτρων για τη στήριξη του γραπτού Τύπου και των εργαζομένων, συνεδρίασαν στις 8/9/2018 στη Θεσσαλονίκη, εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών, όλων των Ενώσεων Συντακτών, του ΕΔΟΕΑΠ και των ΤΕΑΣ και ΕΤΑΣ.

Στη συνάντηση, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΠΟΕΣΥ, τονίστηκε η αλληλεξάρτηση των θεμάτων που πρέπει να αντιμετωπιστούν: Για να εφαρμοστούν τα μέτρα υποστήριξης του γραπτού Τύπου, εφόσον ληφθούν, είναι αναγκαίες οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, και η στήριξη του Ασφαλιστικού αποτελεί το σταθερό σημείο αναφοράς του κλάδου, που αν διαταραχθεί θα ενθαρρύνει την περαιτέρω απορρύθμιση.

Ειδικότερα για το Ασφαλιστικό, αναπτύχθηκε στη συνάντηση η διαδρομή που έγινε για να καλυφθούν οι ανάγκες που προκύπτουν από τον διπλασιασμό των ασφαλισμένων του ΕΔΟΕΑΠ και διατυπώθηκε η έκκληση για εγρήγορση και συστράτευση όλων ενόψει της εκδίκασης από το Συμβούλιο της Επικρατείας, τον Δεκέμβριο του 2018, των προσφυγών που κατέθεσαν εργοδότες για να ακυρωθεί η υποχρέωση της εισφοράς 2% επί του κύκλου εργασιών τους, επισημαίνει η ΠΟΕΣΥ.

Συνεχίζοντας η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, σημειώνει πως το πρώτο βήμα στην κατεύθυνση της κατάρτισης ΣΣΕ έγινε με την απόπειρα να αρχίσει ο σχετικός διάλογος με τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, προτάσσοντας θεσμικά αιτήματα.

Οι μεγαλύτερες δυσκολίες που καλείται να αντιμετωπίσει ο Κλάδος είναι η αποδιοργάνωση και η απροθυμία των εργοδοτικών οργανώσεων που πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Τονίστηκε επίσης η ανάγκη να προβλεφθούν συγκεκριμένες ρυθμίσεις για τα πνευματικά δικαιώματα στο δημοσιογραφικό έργο, ώστε να πάψουν οι δημοσιογράφοι να τροφοδοτούν χωρίς αντάλλαγμα διαδικτυακούς «κολοσσούς» που διακινούν ανεξέλεγκτα το έργο τους.

Τέλος, οι συμμετέχοντες στη συνάντηση συμφώνησαν ότι πρέπει να ασκηθεί πίεση στην κυβέρνηση να υιοθετήσει και να εφαρμόσει επιτέλους, όπως είχε πριν από οκτώ μήνες δεσμευτεί, τα μέτρα που έχουν προτείνει οι Ενώσεις για να στηριχθεί ο γραπτός Τύπος.

«Η καθυστέρηση αυτή απειλεί με περαιτέρω περιορισμό ένα πεδίο της Ενημέρωσης τόσο αποψιλωμένο ώστε να είναι αναντίστοιχο με τις προδιαγραφές που επιβάλλει το δημοκρατικό πολίτευμα» καταλήγει η ανακοίνωση της ΠΟΕΣΥ.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 10 Σεπτεμβρίου 2018, 16:19