Βασικός όρος για την πλήρη διαγραφή ασφαλιστικών οφειλών «ανεπίδεκτων είσπραξης» είναι βεβαίως να έχουν κριθεί ως τέτοιες μετά την παρέλευση δέκα χρόνων.

Προβλέπονται οι ακόλουθες περιπτώσεις διαγραφής οφειλών:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

* Πλήρες “κούρεμα” αφού περάσουν 10 χρόνια
Κάθε οφειλή που έχει χαρακτηριστεί ως ανεπίδεκτη είσπραξης διαγράφεται αφού περάσουν 10 χρόνια από τη λήξη του έτους μέσα στο οποίο έγινε η καταχώριση της οφειλής στο ειδικό βιβλίο ανεπίδεκτων είσπραξης.

Για να χαρακτηριστεί μια οφειλή ως ανεπίδεκτη είσπραξης –και, έτσι, να διαγραφεί– πρέπει να συντρέχουν οι εξής τρεις προϋποθέσεις:

– Να έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες για τον εντοπισμό περιουσιακών στοιχείων χωρίς αποτέλεσμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– Να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης.

– Να έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος των υπεύθυνων φυσικών προσώπων κατά τις ισχύουσες διατάξεις ή να μην είναι δυνατή η άσκησή της.

* Πλήρες “κούρεμα” πριν περάσουν 10 χρόνια

Πριν περάσουν 10 χρόνια, οφειλές μπορούν να κριθούν διαγραπτέες και να διαγραφούν πριν από την παρέλευση της δεκαετίας εάν:

– Έχουν ολοκληρωθεί οι προβλεπόμενες ενέργειες για τον χαρακτηρισμό τους ως ανεπίδεκτων είσπραξης.

– Έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες στην αλλοδαπή μετά την αξιοποίηση πληροφοριών και δεν διαπιστώθηκε η ύπαρξη περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη ή απαιτήσεων αυτού έναντι τρίτων.

– Έχει ολοκληρωθεί η ποινική διαδικασία σε βάρος των οφειλετών (εφόσον προβλέπεται) με την έκδοση αμετάκλητης δικαστικής απόφασης.

* Πλήρες “κούρεμα” οφειλών μη ανεπίδεκτων είσπραξης
Τέτοιες είναι:

– Οι οφειλές αποβιωσάντων που δεν καταλείπουν οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο και των οποίων οι κληρονόμοι αποποιήθηκαν την επαχθείσα κληρονομιά.

– Κύριες οφειλές που δεν υπερβαίνουν τα 50 ευρώ και δεν έχει επιτευχθεί η είσπραξή τους μέσα σε 10 χρόνια από τη λήξη του οικονομικού έτους μέσα στο οποίο βεβαιώθηκαν.

– Συνολικές οφειλές από οποιαδήποτε αιτία που δεν υπερβαίνουν τα 100 ευρώ και δεν έχει επιτευχθεί η είσπραξή τους μέσα σε 10 χρόνια από τη λήξη του οικονομικού έτους μέσα στο οποίο βεβαιώθηκαν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης