Στην ανάγκη μείωσης των φόρων κληρονομιάς αναφέρεται με δήλωσή του ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών Πέτρος Δούκας. Σύμφωνα με σχετική πρόταση του κ. Δούκα, οι συντελεστές για τους φόρους κληρονομιάς και γονικών παροχών ανεξαρτήτως ύψους, (πρέπει) να μειωθούν στο 2-3%!

Θα ήταν μεγάλη ψυχολογική και οικονομική ανάσα για τους όλους τους Έλληνες, αναφέρει ο κ. Δούκας και συνεχίζει: «Συντελεστές της τάξης του 15%-45%, προκαλούν μεγάλη οικονομική και οικογενειακή αναστάτωση, και είναι καταστροφικοί γιατί είναι σχεδόν αδύνατο να μπορέσει κανείς να βρει τόσο ρευστό για να πληρώσει τέτοιους φόρους, έστω και σε 12 μηνιαίες δόσεις! Θα αναγκαστεί να ξεπουλήσει ακίνητα και μετοχές, να κλείσει την επιχείρησή του, ή να αποποιηθεί την κληρονομιά του!».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, υπενθυμίζει ότι «το 2007, στην τότε Κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή, κατεβάσαμε το φόρο κληρονομιάς και γονικής παροχής στο 2%, αλλά η επόμενη Κυβέρνηση κατάργησε τις διατάξεις αυτές και πολλαπλασίασε τους φόρους αυτούς.

Η οικονομική ζημιά που προκαλούν οι υψηλοί φόροι κληρονομιάς είναι πολύ μεγαλύτερη από το όφελος από τις εισπράξεις που ούτως ή άλλως δεν είναι τόσο σημαντικές!».

Αναφέρει τέλος ότι «Οι φόροι κληρονομιάς αποδίδουν μόνο €95 εκατομ. ετησίως περίπου, ενώ των δωρεών και γονικών παροχών μόνο €65 εκατ. περίπου!».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης