Του Μιχάλη Παπανίδη

Ολοκληρώθηκε, χωρίς αποτέλεσμα, η πολύωρη τηλεδιάσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών μεταξύ εκπροσώπων της κυβέρνησης και των θεσμών για το διάδοχο σχήμα του «νόμου Κατσέλη» για την προστασία της α’ κατοικίας. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν, αμέσως μετά, ότι συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με ορόσημο το Euro Working Group της 25ης Μαρτίου (σ.σ. θα προετοιμάσει το Eurogroup της 5ης Απριλίου).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα ληξιπρόθεσμα δάνεια ανέρχονται σε 82 δισ. ευρώ, στα οποία περιλαμβάνονται και τα επίμαχα επαγγελματικά δάνειαΟι διαφωνίες πάντως θεσμών – κυβέρνησης στην παρούσα φάση παραμένουν εξαιρετικά ισχυρές.
Οι θεσμοί δεν θέλουν να συμπεριληφθούν στην περίμετρο της προστασίας της πρώτης κατοικίας τα «κόκκινα» επαγγελματικά δάνεια που εκτιμάται πως αφορούν περίπου 50.000 μικροεπαγγελματίες.

Επίσης θέτουν θέμα και ως προς την κλιμάκωση της επιδότησης και ως προς τον έλεγχο αλλαγής των οικονομικών δεδομένων των δανειοληπτών. Για τα θέματα περιουσίας εισοδήματος και καταθέσεων εκτιμάται πως ο δύο πλευρές θα βρουν λύσεις.

Όπως μεταδόθηκε από τις Βρυξέλλες οι ξένοι δεν δέχονται να περιληφθούν οι επιχειρηματίες και έμποροι στην προστασία της πρώτης κατοικίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με το πλαίσιο νόμου που έχει ήδη διαμορφωθεί προστατεύονται 50.000 έμποροι και επαγγελματίες, αλλά κυρίως, όπως αναφέρουν κάποιες έγκυρες πηγές, εκείνο που ανησυχεί τόσο την Ε.Ε. όσο και την ΕΚΤ είναι η λάθος φιλοσοφία, το λάθος μήνυμα με την αντιμετώπιση ενός τέτοιου θέματος.

Οι πλειστηριασμοί πάντως στην παρούσα φάση, χωρίς πλαίσιο προστασίας για την πρώτη κατοικία, βρίσκονται απολύτως στον αέρα και συγκρατούνται από μια άτυπη συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζιτών.

Στουρνάρας-Τσακαλώτος συναντήθηκαν χθες

Χθες υπήρξε νέα συνάντηση μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, η οποία αφορούσε συζήτηση επί του σχεδίου της ΤτΕ για τα «κόκκινα» δάνεια, ενώ σύμφωνα με κάποιες άλλες πηγές συζητήθηκε και το θέμα της αντικατάστασης του νόμου Κατσέλη.

Έγκυρες πηγές αναφέρουν πως οι κ.κ. Στουρνάρας και Τσακαλώτος συνάντησαν δύο νοτιοκορεατικές τράπεζες, που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στο σχέδιο της ΤτΕ για τα «κόκκινα» δάνειαΤο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αλλά και ο κ. Τσακαλώτος αναμένεται να συναντηθούν αύριοΤετάρτη με τον επικεφαλής των θεσμών Ντέκλαν Κοστέλο προκειμένου να διευθετήσουν τα προβλήματα που φαίνεται να υπάρχουν σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση για το σχέδιο νόμου.
Ο κ. Κοστέλο έρχεται για το σεμινάριο σχετικά με το ευρωπαϊκό 6μηνο και για να προχωρήσει το θέμα της αντικατάστασης του νόμου Κατσέλη.

Επίσης επιθυμία της κυβέρνησης είναι να κλείσει τη λίστα με τα προαπαιτούμενα και τις υποχρεώσεις της Ελλάδας, κάτι που ετέθη ως προϋπόθεση για την απελευθέρωση της δόσης των 970 εκατ. ευρώ προς τη χώρα μας από το επόμενο Eurogroup. Η κυβέρνηση θα επιμείνει πολύ στο θέμα αυτό προκειμένου να καταφέρει να αποπληρώσει το ΔΝΤ.

«Τα ληξιπρόθεσμα δάνεια, ο όγκος των οποίων ανέρχεται σε 82 δισ. ευρώ, εκτιμάται ότι θα απαλειφθούν ταχύτερα από τους ισολογισμούς των τραπεζών», γράφει η γερμανική Handelsblatt, τονίζοντας ότι «υπό την πίεση του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), οι ελληνικές τράπεζες προτίθενται να απομειώσουν ταχύτερα τον όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων από ό,τι σχεδιαζόταν έως τώρα».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στα τέλη Μαρτίου τα τέσσερα συστημικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας θα παρουσιάσουν στον προαναφερθέντα ευρωπαϊκό θεσμό και ταυτόχρονα με τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων τους για το 2018, τα νέα τους χρονοδιαγράμματα για την εξυγίανση των ισολογισμών τους σε ό,τι αφορά το πεδίο των προβληματικών ανοιγμάτων τους.

Το δημοσίευμα σχολιάζει επιπλέον ότι ο νέος στόχος είναι πολύ φιλόδοξος, καθώς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θέλουν να μειώσουν το ποσό των μη εξυπηρετούμενων απαιτήσεών τους κάτω από τα 25 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2021.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου βρίσκονται πάνω στο τραπέζι αρκετές προτάσεις, με την εισήγηση της ΤτΕ να προβλέπει τη μεταφορά ληξιπρόθεσμων χορηγήσεων με ύψος ποσού ονομαστικής αξίας 40 δισ. ευρώ από τις ελληνικές τράπεζες σε ένα Όχημα Ειδικού Σκοπού, το οποίο θα αναλάβει την τιτλοποίηση και πώλησή τους.

Ένα ακόμη σχέδιο, από πλευράς υπουργείου Οικονομικών, προβλέπει επίσης τη μεταφορά των ανοιγμάτων σε ένα είδος «Bad Bank» για την τιτλοποίησή τους. Επίσης, ανοικτό παραμένει το ζήτημα σχετικά με το εάν αυτή η διαδικασία θα επιτραπεί από τον μηχανισμό για την προστασία του ανταγωνισμού στην Ε.Ε. ή θα απαγορευθεί ως μορφή κρατικής ενίσχυσης, ενώ η σχετική απόφαση αναμένεται να ληφθεί εντός Απριλίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης