Νέα «λυπητερή» αναμένεται σύντομα από τη ΔΕΗ, με τα τιμολόγια για άλλη μια φορά να παίρνουν την… ανιούσα.

Οι αυξήσεις αναμένονται από το 2018 και θα ισχύσουν σίγουρα έως το 2022, ενώ αφορούν σε αναδρομικά που συνδέονται με ποσόν 375 εκατ. ευρώ που είχε καταβάλει η ΔΕΗ για Υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας (ΥΚΩ) την περίοδο 2012-2015.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Oι προσταγές του μνημονίου είναι σαφείς και η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε εκκαθάριση των οφειλών αυτών -εκκαθάριση που για άλλη μία φορά θα επιβαρύνει κατά πολύ την -ήδη άδεια – τσέπη του πολίτηΗ Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχει κληθεί να αποφανθεί επί του σχετικού αιτήματος της ΔΕΗ για κάλυψη ποσού 735 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η σχετική απόφαση που αναμένεται σήμερα ή το αργότερο έως τη Δευτέρα θα αφορά σε ποσό που θα ανέρχεται περίπου στο ήμισυ επί του αιτουμένου.

Παρόλο που τα ποσά αυτά βάσει νομοθεσίας πρέπει να ανακτώνται κάθε έτος, οι εκάστοτε αρμόδιοι υπουργοί προτιμούσαν τη μετακύλισή τους για την επόμενη χρονιά, έτσι ώστε να αποφεύγεται το πολιτικό κόστος από την επιβάρυνση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος.

Ως αποτέλεσμα, τα ποσά αυτά συγκεντρώθηκαν και διογκώθηκαν, φτάνοντας τα 735 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, πλέον οι προσταγές του μνημονίου είναι σαφείς και η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε εκκαθάριση των οφειλών αυτών – εκκαθάριση που για άλλη μία φορά θα επιβαρύνει κατά πολύ την -ήδη άδεια – τσέπη του πολίτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε χθεσινή της συνεδρίαση η ΡΑΕ δεν κατέληξε σε κάποια συμφωνία και ως εκ τούτου θα υπάρξει νέα σύσκεψη της Ολομέλειας. Όποια απόφαση ληφθεί θα κατατεθεί στο Υπουργείο Ενέργειας ως πρόταση.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», η λογική που επικράτησε στη ΡΑΕ και έχει εξοργίσει τη ΔΕΗ, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες είναι αποφασισμένη να προσφύγει ακόμη και νομικά για τη διεκδίκηση του συνολικού ποσού των 735 εκατ. ευρώ, είναι ο περιορισμός κατά το δυνατόν των επιβαρύνσεων στους καταναλωτές.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν αναγνώρισε δαπάνες από την περιουσιακή βάση της ΔΕΗ για την κάλυψη των αναγκών των μη διασυνδεδεμένων νησιών σε ηλεκτρισμό, περιορίζοντας, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το ανακτήσιμο κόστος στα 375 εκατ. ευρώ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης