Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους μισθωτούς πλήρους απασχόλησης κατά «περίπου 1 μονάδα έως το τέλος 2020», εξήγγειλε προχθές από το βήμα της 84ης Διεθνής Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συγκεκριμένα, δήλωσε πως οι εισφορές “μέχρι το τέλος του 2020 θα έχουν μειωθεί κατά περίπου μία μονάδα”. Ωστόσο, ο ίδιος τόνισε πως η  μείωση των εισφορών θα ξεκινήσει από την 1η Ιουλίου του 2020.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έτσι, οι εισφορές επί των μεικτών αποδοχών των μισθωτών θα πέσουν έως τον Δεκέμβριο του 2020 από το 41% που είναι σήμερα, κοντά στο 40%.Ο Κ. Μητσοτάκης, δεν ανέφερε ποια ή ποιες από τις εισφορές θα μειωθούν από τον ερχόμενο Ιούλιο.

Το προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ προβλέπει μείωση των εισφορών υπέρ της κύριας σύνταξης (ΕΦΚΑ).

Ωστόσο, βάσιμα θεωρούνται από ορισμένους κυβερνητικούς κύκλους και τα σενάρια μείωσης άλλων εισφορών, όπως πχ υπέρ του επικουρικού ή του ΟΑΕΔ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπενθυμίζεται πως ήδη η προηγούμενη κυβέρνηση έχει ψηφίσει τη μείωση των εισφορών της επικουρικής ασφάλισης κατά 0,5% από την 1η/6/2022 (-0,25% οι εργατικές εισφορές και -0,25% οι εργοδοτικές εισφορές).

Έτσι, όπως επισημαίνουν πηγές του Capital.gr στα ταμεία, δεν αποκλείεται η εφαρμογή της να επισπευσθεί κατά δύο χρόνια. Επίσης, παράλληλα,  εξετάζεται και το σενάριο μείωσης των εισφορών υπέρ του ΟΑΕΔ (πχ σωρευτικά κατά 2% σε ορίζοντα 4ετίας ή 0,5% ανά έτος).

Η μείωση αυτή στις εισφορές, αρχής γενομένης, από  τον ερχόμενο Ιούλιο, όμως, σε κάθε περίπτωση, ο ίδιος τόνισε θα ισχύει “μόνο για τους μισθωτούς πλήρους απασχόλησης”.

Με άλλα λόγια, θα αφορά, με βάση τα σημερινά δεδομένα, κοντά στους 1,6 εκατομμύριο πλήρως απασχολούμενους με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου, είτε αυτοί εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας (σ.σ. αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία), είτε ακόμα και στον ευρύτερο δημόσιο (πχ συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου).

Αντίθετα, η μείωση των εισφορών δεν θα αφορά σε πάνω από 600.000 μερικώς απασχολούμενων.

Η παρέμβαση αυτή, επίσης, θα είναι μέρος μίας “σταδιακής μείωσης” η οποία σωρευτικά θα φτάσει τις “πέντε μονάδες” (όπως προβλέπει το προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ η οποία θα ξεκινήσει “από την 1η Ιουλίου του 2020” και θα ολοκληρωθεί “έως το 2023”.

Με άλλα λόγια, μετά την πρώτη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών την 1η Ιουλίου κατά “περίπου μία μονάδα” (σ.σ. πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν ενδεχόμενη μείωση 0,75% -1,25%, θα ακολουθήσουν και άλλες. Σύμφωνα με πηγές του Capital.gr από παράγοντες των ταμείων, ένα σενάριο προβλέπει σταδιακή μείωση των εισφορών ανά εξάμηνο, ενώ ένα άλλο ανά έτος.

Αν “τρέξει” το πρώτο σενάριο, η επόμενη μείωση μετά από εκείνη της 1ης Ιουλίου 2020 θα έλθει την 1η Ιανουαρίου 2021.

Στην περίπτωση που εφαρμοσθεί το δεύτερο σενάριο, η επόμενη μείωση θα “τρέξει” από την 1η Ιουλίου 2021.

Επίσης, δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αν οι επερχόμενες μειώσεις στις εισφορές θα είναι ισόποσες (πχ 1,25% ανά έτος ) ή κλιμακωτές (πχ θα ξεκινάνε από το 0,75% και θα αυξάνονται σταδιακά ανά έτος κλπ).

Εκείνο, όμως, που έχει “κλειδώσει” είναι πως θα μειωθούν τόσο οι εργοδοτικές, όσο και οι εργατικές εισφορές.

Είναι για αυτό, όπως επισημαίνουν στελέχη των ταμείων που ο Κ. Μητσοτάκης, ανέφερε πως οι “υψηλές κρατήσεις” υπέρ των ταμείων “αποθαρρύνουν τον εργοδότη να επενδύσει στην πρόσληψη νέου εργατικού δυναμικού”.

Ο ίδιος, επίσης, τόνισε πως «με τη μείωση των εισφορών, λοιπόν, οι εργαζόμενοι θα δουν, αμέσως, στο ταμείο αύξηση στα χρήματά τους». Και αυτό γιατί μία μείωση 0,25%-0,5% -σαν εκείνη που εξετάζεται από την κυβέρνηση – στις εργατικές εισφορές, θα οδηγούσε σε αντίστοιχη αύξηση των καθαρών εργατικών αμοιβών.

Παράλληλα, μία μείωση πχ 0,5-0,75% στις εργοδοτικές εισφορές θα ισοδυναμούσε μία αντίστοιχη αύξηση της ρευστότητας των επιχειρήσεων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης