Την ανάγκη για δόμηση μιας νέας αρχιτεκτονικής του ασφαλιστικού συστήματος τόνισε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Νότης Μηταράκης στο ραδιόφωνο “Στο Κόκκινο” και τον δημοσιογράφο Στάθη Σχοινά.

Βάσει της νέας αυτής ασφαλιστικής αρχιτεκτονικής όπως ανέφερε ο κ. Μηταράκης, θα καλυφθούν δύο βασικές αναγκαιότητες του συστήματος ασφάλισης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το πρώτο ζήτημα αφορά στην αύξηση των αποδόσεων της επικουρικής σύνταξης. Ο νόμος Κατρούγκαλου επέβαλε τη μέθοδο της νοητής κεφαλαιοποίησης με ατομικούς λογαριασμούς στην επικουρική σύνταξη. Αυτό σημαίνει πως ήδη έχει αλλάξει η νοοτροπία του επικουρικού συστήματος, αλλά η απόδοση που βλέπει το σύστημα είναι στο 1,2%.

Η απόδοση αυτή μακροπρόθεσμα είναι μια πολύ χαμηλή απόδοση για ένα συνταξιοδοτικό σύστημα. Αντιθέτως με τη μετάβαση στο νέο κεφαλαιοποιητικό επικουρικό σύστημα ασφάλισης, η απόδοση αυτή αναμένεται να αυξηθεί στο 3,5%.

Το δεύτερο ζήτημα αφορά στην ανάγκη διαφοροποίησης των χαρακτηριστικών της επικουρικής σύνταξης από την κύρια ως προς τους δύο βασικούς κινδύνους: το δημοσιονομικό και το δημογραφικό κίνδυνο. Έτσι η επικουρική σύνταξη πλέον θα αποκτήσει ένα διαφορετικό προφίλ και δεν θα στηρίζεται αποκλειστικά πλέον στο αναδιανεμητικό σύστημα. Θα είναι εγγυημένη στους ατομικούς λογαριασμούς των ασφαλισμένων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ως προς τον ΕΦΚΑ ο κ. Μηταράκης τόνισε πως φέτος η κύρια σύνταξη θα είναι ελλειμματική, καθώς ο προϋπολογισμός του ΕΦΚΑ δεν είχε υπολογισθεί ούτε με το κόστος από τις συντάξεις χηρείας ούτε και τις επιστροφές εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών. Με αυτές τις δύο προσθήκες, ο ΕΦΚΑ δεν θα είναι πλεονασματικός.

Τέλος ως προς το ζήτημα των αναδρομικών του ΛΕΠΕΤΕ ο κ. Μηταράκης ανέφερε:

«Η παρέμβαση της προηγούμενης κυβέρνησης ενέταξε προσωρινά στο ΕΤΕΑΕΠ τους ασφαλισμένους του πρώην ΛΕΠΕΤΕ και πολλοί από αυτούς αντιδρούν σε αυτό, καθώς ήθελαν την αυτοτέλεια του ταμείου τους. Παράλληλα ακόμα εκκρεμεί στον Άρειο Πάγο η προσφυγή των συνταξιούχων και των εργαζομένων της Εθνικής σε βάρος της Τράπεζας, προκειμένου να καθοριστεί και να προσδιορισθεί η ακριβής ευθύνη της. Σε ποιο βαθμό δηλαδή, οφείλει ή δεν οφείλει η Τράπεζα να καλύψει τα ελλείμματα που έχει αποδεδειγμένα αυτός ο λογαριασμός.

Επιπλέον υπάρχει και μια προσφυγή της Εθνικής Τράπεζας στο ΣτΕ, εναντίον της παρέμβασης της προηγούμενης κυβέρνησης, ως προς την αντισυνταγματικότητα της επιβολής της ειδικής εισφοράς της Εθνικής.

Εμείς από την πλευρά μας θέλουμε να νομοθετήσουμε στη βάση της ύπαρξης μιας συμφωνίας. Δεν θέλουμε να παρέμβουμε μονομερώς υπέρ μιας εκ των δύο πλευρών, σε μια διαφωνία η οποία εκκρεμεί στα δικαστήρια. Εάν τελικά υπάρξει διάθεση συνεννόησης μεταξύ συνταξιούχων, εργαζομένων και Τράπεζας, είμαστε διατεθειμένοι να στηρίξουμε μια συμβιβαστική λύση».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης