Με μικρή καθυστέρηση αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την υιοθέτηση του μέτρου των 120 δόσεων για χρέη προς τις εφορίες.

Με τη νέα ρύθμιση στόχος είναι  να υπάρξει ρύθμιση οφειλών από μεγάλο εύρος πολιτών ακόμη και εκείνων που δεν μπορούν να το πράξουν λόγω έλλειψης ρευστότηταςΌσον αφορά στις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει περί μη υιοθέτησης του μέτρου σύμφωνα και με την έκθεση της Κομισιόν, κυβερνητικός αξιωματούχος έσπευσε χθες να διευκρινίσει ότι επρόκειτο για μια παρεξήγηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, το συγκεκριμένο κυβερνητικό στέλεχος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν είπαμε ότι δεν θα το κάνουμε, είπαμε απλώς ότι δεν θα τους αιφνιδιάσουμε όταν το κάνουμε και ότι η πρότασή μας θα είναι τεκμηριωμένη» και θα αποσταλεί στις Βρυξέλλες έως τις 15 Μαρτίου.

Με τη νέα ρύθμιση στόχος είναι να υπάρξει τακτοποίηση οφειλών από μεγάλο εύρος πολιτών ακόμη και εκείνων που δεν μπορούν να το πράξουν λόγω έλλειψης ρευστότητας.

Ωστόσο, θα υπάρχουν κριτήρια ένταξης στη ρύθμιση, η οποία κατά πληροφορίες δεν θα εφαρμόζεται «οριζόντια», ενώ θα διεξαχθούν και σαρωτικοί έλεγχοι, προκειμένου να εξασφαλίζεται ότι δεν θα συμπεριληφθούν στο μέτρο «επαγγελματίες κακοπληρωτές» οι οποίοι έχουν μεν τα χρήματα, αλλά δεν σπεύδουν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν θα προβλέπεται «κούρεμα» της αρχικής οφειλής, ωστόσο προς το παρόν τίποτε δεν έχει οριστικοποιηθεί, κάτι που θα γίνει με την αποστολή της πρότασης στις Βρυξέλλες. Αντί για «κούρεμα» πάντως, ενδεχομένως να παρέχονται άλλα κίνητρα, όπως «γενναία» περικοπή των προσαυξήσεων και προστίμων ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων στις οποίες θα ρυθμίζονται οι οφειλές.

Επί τάπητος έχει τεθεί και η παροχή κινήτρων ακατάσχετου λογαριασμού για όσους εντάσσονται στη νέα ρύθμιση. Ο εν λόγω λογαριασμός, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα αυξάνεται όσο ο οφειλέτης συνεχίζει να εξυπηρετεί τη ρύθμισή του. Ήτοι, όσο πιο συνεπής θα είναι ο οφειλέτης στην αποπληρωμή των δόσεων, τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το υπόλοιπο του τραπεζικού λογαριασμού το οποίο θα λογίζεται ως ακατάσχετο.

Η αύξηση του ακατάσχετου θα είναι ίση με το ποσό των δόσεων που θα καταβάλλει ο υπόχρεος.

Ρύθμιση οφειλών προς τα ταμεία

Όσον αφορά στην πρόταση για τη ρύθμιση οφειλών στα ταμεία, αυτή θα αποσταλεί στις Βρυξέλλες μαζί με την πρώτη που αφορά στα χρέη προς τις εφορίες.

Οι δύο προτάσεις δεν θα είναι ίδιες, όπως συνέβαινε με ανάλογες περιπτώσεις κατά το παρελθόν.

Η ρύθμιση για τα ταμεία έχει ως στόχο την ελάφρυνση των επιχειρηματιών που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις τρέχουσες. Επίσης, αφορά όσους έχουν κλείσει τα βιβλία τους και δεν έχουν διευθετήσει τις υποχρεώσεις τους, αλλά και εκείνους που βρίσκονται σε διαδικασία συνταξιοδότησης και δεν μπορούν να προχωρήσουν λόγω παλαιών χρεών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης