Μόλις 0,125 ευρώ ανά λίτρο είναι πλέον η επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης, αφού μειώθηκε κατά 50% σε σχέση με ότι δινόταν μέχρι σήμερα. Προφανώς και το κονδύλι για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης μειώνεται στο μισό, καθώς από τα 116 εκατομμύρια ευρώ που δεσμεύτηκαν στον περυσινό προϋπολογισμό για τον συγκεκριμένο λόγο, τη φετινή χειμερινή περίοδο πρόκειται να διατεθούν 58 εκατομμύρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πότε θα δοθεί στους δικαιούχους είναι μια άλλη ιστορία, που και εφέτος φαίνεται ότι θα απασχολήσει όσους έχουν ανάγκη την κρατική στήριξη για να ζεσταθούν.
Για πολλά νοικοκυριά είναι πιο κρίσιμη, για παράδειγμα, η ένταξή τους στο κοινωνικό τιμολόγιο ρεύματος παρά η επιδότηση του πετρελαίου
Παράλληλα, αποδεικνύεται και η νοοτροπία που έχει κυριαρχήσει στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες. Το «μεγάλο σοκ» των πρώτων ετών, που κυριολεκτικά πάγωσε τη μισή Ελλάδα προκάλεσε στροφή σε άλλες μορφές ενέργειας και η χρήση του πετρελαίου μειώθηκε αν και παραμένει κυρίαρχη μαζί με το ηλεκτρικό ρεύμα.

Για πολλά νοικοκυριά είναι πιο κρίσιμη, για παράδειγμα, η ένταξή τους στο κοινωνικό τιμολόγιο ρεύματος παρά η επιδότηση του πετρελαίου.

Βεβαίως, οι μεγάλες αντιδράσεις θα προέλθουν από πραγματικά ορεινούς δήμους, που δεν εντάχθηκαν στην σχετική ζώνη ισχυρής επιδότησης.
Εκεί το κρύο είναι δριμύ και η επιδότηση πετρελαίου μάλλον αδύναμη και σίγουρα ανεπαρκής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπογράφηκε η υπουργική απόφαση για τη χορήγηση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης περιόδου 2017-2018.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, τα βασικά σημεία της απόφασης έχουν ως εξής:

1. Δικαιούχοι του επιδόματος είναι τα φυσικά πρόσωπα που έχουν:

Α) Ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα έως 12.000€ για τον άγαμο, έως 20.000€ για τον έγγαμο, προσαυξανόμενο κατά 2.000 € για κάθε τέκνο και έως 22.000€ για τις μονογονεϊκές οικογένειες, προσαυξανόμενο κατά 2.000€ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο.

Β) Ακίνητη περιουσία η αξία της οποίας δεν υπερβαίνει το ποσό των 100.000€ για τους άγαμους και το ποσό των 200.000€ για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Έτσι, το ανώτατο ποσό του επιδόματος θα είναι:

– Τα 250 ευρώ για τον άγαμο και τα 312,50 ευρώ για τον έγγαμο στην Α’ ζώνη

– Τα 150 ευρώ για τον άγαμο και τα 187,50 ευρώ για τον έγγαμο στη Β’ ζώνη

– Τα 80 ευρώ για τον άγαμο και τα 100 ευρώ για τον έγγαμο στη Γ’ ζώνη

– Τα 50 ευρώ για τον άγαμο και τα 62,50 ευρώ για τον έγγαμο στη Δ’ ζώνη.

Παράλληλα, η χώρα έχει χωριστεί σε κλιματικές ζώνες, που είναι οι ακόλουθες:

-στην Α’ ζώνη(δίδεται η μεγαλύτερη επιδότηση), στην οποία περιλαμβάνονται οι νομοί Γρεβενών, Δράμας, Ευρυτανίας, Καστοριάς, Κοζάνης, Σερρών και Φλώρινας, το επίδομα χορηγείται για ποσότητα 25 λίτρων πετρελαίου θέρμανσης ανά τ.μ. κύριας κατοικίας.

-στην Β’ ζώνη, η οποία περιλαμβάνει τους νομούς Αρκαδίας, Έβρου, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καρδίτσας, Κιλκίς, Λάρισας, Μαγνησίας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Τρικάλων και Χαλκιδικής, επιδοτούνται 15 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης ανά τ.μ. κύριας κατοικίας.

-στην Γ’ ζώνη, στην οποία εντάσσονται οι νομοί Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Αττικής (εκτός Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού), Αχαΐας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας, Κορινθίας, Λέσβου, Λευκάδας, Πρέβεζας, Φθιώτιδας, Φωκίδας και Χίου, επιδοτούνται μέχρι 8 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης ανά τ.μ. κύριας κατοικίας.

-στην Δ’ ζώνη(με τη μικρότερη επιδότηση), στην οποία εντάσσονται οι νομοί Αργολίδας, Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Κυκλάδων, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Ρεθύμνου, Σάμου, Χανίων, τα Κύθηρα και τα νησιά του Σαρωνικού, επιδοτούνται μέχρι 5 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης ανά τ.μ. κύριας κατοικίας.

Επιπλέον, οι ορεινοί Καλλικρατικοί δήμοι που αναφέρονται στο άρθρο 1 του σχετικού Νόμου, εντάσσονται στην αμέσως ανώτερη κλιματική ζώνη από αυτή στην οποία εντάσσεται ο νομός στον οποίο ανήκουν (π.χ. ο δήμος Βιάννου του νομού Ηρακλείου μεταφέρεται στην Γ’ κλιματική ζώνη, ενώ ο υπόλοιπος νομός παραμένει στην Δ’ κλιματική ζώνη).

3. Για κάθε κατοικία, ανεξαρτήτως ζώνης, χορηγείται επίδομα σε άγαμους για τα πρώτα 80 τετραγωνικά μέτρα και για τα πρώτα 100 μέτρα για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες, με ανώτατη κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης ανά κλιματική ζώνη και ανά τετραγωνικό.

4. Ποσό επιδόματος: 0,125€ για κάθε λίτρο κατανάλωσης πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης.

5. Το διάστημα χορήγησης του επιδόματος θα αφορά τις αγορές από 15 Οκτωβρίου 2017 μέχρι και την 30 Απριλίου 2018 μετά από σχετική αίτηση που υποβάλλεται μέχρι 31 Μαΐου 2018.

6. Η υποβολή των αιτήσεων και η ενεργοποίηση της διαδικασίας πληρωμής θα γίνεται ηλεκτρονικά μέσω εφαρμογής στο TAXISNET.
Για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν έως 15.1.2018, η πληρωμή θα γίνει έως 15.2.2018. Για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν από 16.1.2018 μέχρι 31.5.2018, η πληρωμή θα γίνει έως 30.6.2018.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης