Λήγει σήμερα η προθεσμία για τις φορολογικές δηλώσεις - Ποια είναι τα πρόσιμα

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 15 Σεπτεμβρίου 2021, 11:45
Λήγει σήμερα η προθεσμία για τις φορολογικές δηλώσεις - Ποια είναι τα πρόσιμα

Λήγει σήμερα η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2020. Έτσι όσοι δεν έχουν υποβάλει τη δήλωση έχουν στη διάθεσή τους λίγες ώρες ακόμη, ενώ μετά θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο. Για τα φυσικά πρόσωπα το πρόστιμο είναι 100 ευρώ, το οποίο φθάνει τα 500 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

Σημειώνεται ότι οι φορολογούμενοι που καλούνται να πληρώσουν φόρο στο ελληνικό δημόσιο θα πρέπει να καταβάλουν μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου δύο δόσεις του φόρου, ενώ στο τέλος του ίδιου μήνα την τρίτη δόση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ,

• Το 32,70% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσουν επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, για 2.791.362 φορολογουμένους το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 2,6 δισ. ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 937 ευρώ.

• Το 51,01% των φορολογουμένων δεν πληρώνει επιπλέον φόρο στο ελληνικό Δημόσιο. Σε σύνολο 8.536.608 εκκαθαριστικών σημειωμάτων, 4.354.854 είναι μηδενικά.

• Για το 16,29% των φορολογουμένων ή 1.390.392 φυσικά πρόσωπα προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσο όρο φθάνει τα 271 ευρώ.

Τι προβλέπει η νομοθεσία για τα πρόστιμα

Εφόσον ο φορολογούμενος δεν υποβάλει ή υποβάλει εκπρόθεσμα ή υποβάλει ελλιπή φορολογική δήλωση από την οποία δεν προκύπτει υποχρέωση καταβολής φόρου, επιβαρύνεται με πρόστιμο 100 ευρώ.

Αν από την υποβολή της εκπρόθεσμης δήλωσης προκύπτει υποχρέωση καταβολής φόρου, τότε ο φορολογούμενος, αν δεν είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας, επιβαρύνεται επίσης με το πρόστιμο των 100 ευρώ.

Στην περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας και από τη δήλωση που υπέβαλε εκπρόθεσμα προκύπτει φόρος προς πληρωμή, τότε η εφορία θα του καταλογίσει πρόστιμο 250 ευρώ, εφόσον τηρεί απλογραφικά βιβλία, ή 500 ευρώ εφόσον τηρεί διπλογραφικά βιβλία.

Παράλληλα τρέχουν και οι τόκοι εκπρόθεσμης καταβολής  με ποσοστό 0,73% για κάθε μήνα που θα έχει παρέλθει από την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής του φόρου μέχρι την ημερομηνία υποβολής της εκπρόθεσμης δήλωσης.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 15 Σεπτεμβρίου 2021, 12:24