«Καλό είναι οι πολίτες να παρακολουθούν τις προθεσμίες» σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες κτηματογράφησης δηλώνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πρόεδρος του Ελληνικού Κτηματολογίου, Βύρων Νάκος. Επισημαίνει ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει άγχος, καθώς το χρονικό διάστημα για την υποβολή των δικαιολογητικών είναι τρεις μήνες, με δυνατότητα παράτασης για άλλους τρεις, ενώ γνωστοποιεί ότι για τη διευκόλυνση των πολιτών υπάρχει διαθέσιμο ένα χρηστικό εργαλείο στην ιστοσελίδα www.ktimatologio.gr, μέσω του οποίου μπορεί ο καθένας να δηλώνει την περιοχή και τον νομό όπου βρίσκεται το ακίνητό του και να λαμβάνει όλες τις σχετικές πληροφορίες.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν γραφεία κτηματογράφησης στις έδρες των περιφερειακών ενοτήτων. Ωστόσο, όσοι μένουν στα μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα και Θεσσαλονίκη) και έχουν ιδιοκτησίες σε άλλα μέρη, δεν χρειάζεται να μεταβούν εκεί. Μπορούν να απευθυνθούν στα γραφεία του Κτηματολογίου που βρίσκονται στον τόπο κατοικίας τους ή να χρησιμοποιήσουν τη νέα ηλεκτρονική εφαρμογή υποβολής δηλώσεων κτηματογράφησης που είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του φορέα» αναφέρει χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με αφορμή τη σημερινή ενημερωτική εκδήλωση, με θέμα “Το Κτηματολόγιο ολοκληρώνεται στην Κεντρική Μακεδονία”, στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας/ Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας (ΤΕΕ/ΤΚΜ), ο κ. Νάκος επισημαίνει ότι στόχος της είναι να επικοινωνήσει το μήνυμα στους πολίτες ότι ξεκίνησε η κτηματογράφηση για το υπόλοιπο της χώρας.

«Σε ορισμένες αστικές περιοχές έχει ολοκληρωθεί το κτηματολόγιο και λειτουργεί. Τώρα συμπληρώνουμε το υπόλοιπο. Στην πόλη της Θεσσαλονίκης λειτουργεί το κτηματολόγιο αλλά και στα υπόλοιπα αστικά κέντρα τώρα είμαστε στην τελευταία φάση, που είναι ίσως δυσκολότερη γιατί αφορά αγροτικές εκτάσεις» προσθέτει.

Εξηγεί παράλληλα ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα στις αγροτικές εκτάσεις είναι να εντοπίσουν οι πολίτες πού βρίσκεται το ακίνητο. “Σε κάθε περίπτωση”, όπως σημειώνει, «στα κτηματολογικά γραφεία υπάρχει έμπειρο προσωπικό, μηχανικοί, τοπογράφοι και δικηγόροι, που θα βοηθήσουν τους πολίτες να εντοπίσουν την ιδιοκτησία τους και θα τους κατευθύνουν στις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν για να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο ερώτημα ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα κατά την κτηματογράφηση, απαντά ότι πολλές ιδιοκτησίες δεν ήταν περασμένες στο υποθηκοφυλακείο μέσω συμβολαίου και πρέπει συνεπώς να αποκτηθεί ένας τίτλος, για να τεκμηριώνει την ιδιοκτησία. Επαναλαμβάνει τέλος ότι έως τα μέσα του 2021 προβλέπεται να έχουν ολοκληρωθεί όλα τα έργα κτηματογράφησης. «Περιμένουμε ότι το ποσοστό των δικαιωμάτων στα μέσα Ιουνίου του 2021 θα αγγίζει το 91%» υπογραμμίζει.

Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη υπενθυμίζει ότι τα κεντρικά γραφεία Κτηματογράφησης βρίσκονται στο Porto Center και στην Καλαμαριά.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ ΤΚΜ, Πάρις Μπίλλιας, δηλώνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «δυστυχώς οι δηλώσεις που γίνονται είναι πολύ λιγότερες από όσες θα έπρεπε”. “Δεν έχει γίνει η απαραίτητη δημοσιοποίηση. Το γεγονός ότι ξεκινά ένα πρόγραμμα δημοσιοποίησης της κτηματογράφησης της χώρας είναι σε θετική κατεύθυνση. Η προσπάθεια αυτή μάλιστα, πρέπει να ενταθεί για να γνωρίζουν οι πολίτες τι συμβαίνει ακριβώς στην περιοχή τους, καθώς οι προθεσμίες είναι διαφορετικές ανάλογα με τον νομό» προσθέτει.

Χαρακτηρίζει το Κτηματολόγιο ως αναπτυξιακό – και όχι μόνο – βραχίονα της χώρας και σημειώνει ότι «όλοι οι επενδυτές που έρχονται στην Ελλάδα βάζουν το ζήτημα αυτό». Εκτιμά, επίσης ότι «οι πολίτες θα είναι ωφελημένοι από αυτή τη διαδικασία, θα ξέρουν τι τους ανήκει, ποια είναι τα χαρακτηριστικά του ακινήτου και θα λυθούν προβλήματα που υπάρχουν όχι μόνο στην Κεντρική Μακεδονία, αλλά και σε όλη την Ελλάδα, όπου η μεταβίβαση της περιουσίας γινόταν με τα λόγια, χωρίς να υπάρχουν τίτλοι». Στο πλαίσιο αυτό δεν παραλείπει να αναφερθεί στον καίριο ρόλο του μηχανικού στην όλη διαδικασία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης