Ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα για την άνιση μεταχείριση των δανειοληπτών των συνεταιριστικών τραπεζών σε σχέση με τους δανειολήπτες των συστημικών τραπεζών, κατέθεσε σήμερα στη Βουλή, ο βουλευτής Ηλείας του Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης.

Το υπάρχον κανονιστικό πλαίσιο για τη ρύθμιση οφειλών σήμερα, είναι δυσμενέστερο για τους δανειολήπτες των υπό εκκαθάριση συνεταιριστικών τραπεζών, αφού υποχρεώνονται σε μέγιστο χρόνο αποπληρωμής του δανείου τους τα 8 έτη, ανεξαρτήτως των δυνατοτήτων τους, σε αντίθεση με το ισχύον πλαίσιο των συστημικών τραπεζών που δίνει τη δυνατότητα αποπληρωμής έως και 20 έτη, ανάλογα με τις ειδικές συνθήκες του κάθε δανειολήπτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται για ένα ιδιόμορφο καθεστώς “τιμωρίας” των επιχειρηματιών που στη σημερινή, δύσκολη οικονομική συγκυρία με τη χρονίζουσα έλλειψη ρευστότητας στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, έρχονται αντιμέτωποι με ασφυκτικά χρονικά περιθώρια και δυσμενέστερους όρους.

Το μέγεθος του προβλήματος γίνεται ακόμα πιο εμφανές, αν συνυπολογίζουμε το πολύ υψηλό ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων (55%) των συνεταιριστικών τραπεζών, συγκριτικά με το μέσο όρο του τραπεζικού συστήματος.

Ο κ. Κατρίνης ζητά από τον κ. Σταϊκούρα τη δημιουργία ενός ενιαίου κανονιστικού πλαισίου ρυθμίσεων των οφειλών, ώστε να μην υπάρχουν δανειολήπτες δύο ταχυτήτων, αλλά να μην στιγματιστούν και οι συνεταιριστικές τράπεζες που, παρά την προβληματική κατάληξη ορισμένων, διαθέτουν συγκριτικά πλεονεκτήματα ειδικά για τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης