Εμφανώς αμήχανη, από την απαρίθμηση και δικών της δηλώσεων περί αναγκαιότητας κατάργησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί, η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου διαβεβαίωσε, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Χρίστου Δήμα στη Βουλή, πως εφόσον οι δημοσιονομικές συνθήκες το επιτρέψουν η κυβέρνηση θα τον καταργήσει.

«Εφόσον οι δημοσιονομικές συνθήκες το επιτρέψουν ο φόρος θα καταργηθεί» τόνισε η κ. Παπανάτσιου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μέχρι το καλοκαίρι θα έχουμε καταφέρει να φύγουμε από την επιτροπεία και μετά θα μπορούμε να πάρουμε από μόνοι μας αντίμετρα ώστε να έχουμε το ίδιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Δηλαδή θα δούμε τα ισοδύναμα ώστε να καταργηθεί ο φόρος στο κρασί».

Νωρίτερα ο κ. Δήμας αναφέρθηκε σε σειρά δηλώσεων τόσο της υφυπουργού Οικονομικών , όσο και του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου το προηγούμενο έτος (2017) στις οποίες διαβεβαίωναν πως ο φόρος στο κρασί θα καταργηθεί.

«Έχετε πει ψέματα κυρία Παπανάτσιου ή είστε αναξιόπιστη και ανίκανη να τηρήσετε όσα λέτε», την ρώτησε ευθέως ο κ. Δήμας ανεβάζοντας τους τόνους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την υπουργό, ο φόρος που μπήκε από την σημερινή κυβέρνηση το 2016 απέδωσε περίπου 23 εκατ. ευρώ το 2016 (βεβαιωθέντα 24.472.000 ευρώ), ενώ πέρυσι βεβαιώθηκαν 28 εκατ. ευρώ και εισπράχθηκαν 27.407.000.

Η υπουργός υπενθύμισε ότι από τον φόρο απαλλάχτηκαν οι μικροί παραγωγοί που κάνουν κρασί “για οικιακή κατανάλωση”, ενώ σε όσους κάνουν εξαγωγές δόθηκε η δυνατότητα να πληρώνουν σε 5 διμηνιαίες δόσεις.

Ηλεκτρονική τιμολόγηση

Η κ. Παπανάτσιου απαντώντας στη συνέχεια σε άλλη επίκαιρη ερώτηση του Μάριου Γεωργιάδη της Ένωσης Κεντρώων για την φοροδιαφυγή επανέλαβε ότι από 1/1/2019 έρχεται η ηλεκτρονική τιμολόγηση στις επιχειρήσεις, ενώ από 1/1/20120 θα εφαρμοστεί και η ηλεκτρονική τήρηση βιβλίων. «Έτσι οι φορολογικές αρχές θα έχουν σε real time τα στοιχεία» τόνισε η κ. Παπανάτσιου χαρακτηρίζοντας “κομβικής σημασίας” για την πάταξη της φοροδιαφυγής το μέτρο αυτό όπως και γενικότερα την ψηφιακή διασύνδεση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης