Το επίμαχο έλλειμμα των περίπου 90 εκατ. ευρώ στα οικονομικά του ΚΕΕΛΠΝΟ με βάση τα όσα  κατήγγειλε στη Βουλή ο Παύλος Πολάκης αλλά και πολλοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται από τους ορκωτούς λογιστές ως «λογιστική διαφορά». Μεταξύ ελλείμματος και λογικής διαφοράς οι αποστάσεις είναι μικρές. Υπαρκτές ωστόσο. Τώρα τι καταλαβαίνει ο πολίτης είναι εντελώς διαφορετική υπόθεση. Το ερώτημα λοιπόν στην κοινωνία παραμένει. Χάθηκαν χρήματα στο ΚΕΕΛΠΝΟ ή όχι;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης έσπευσε να πανηγυρίσει μέσω Twitter για την εξέλιξη αυτή. Γιατί ακριβώς, κανείς δεν κατάλαβε.

Πάντως, ο όρος «λογιστική διαφορά» αναφέρεται σαφώς στην Έκθεση Πραγματογνωμοσύνης που υπέβαλαν στην εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, οι ορκωτοί ελεγκτές.

Παραταύτα όμως από την έκθεση πραγματογνωμοσύνης διατηρείται μία εικόνα χάους στο ΚΕΕΛΠΝΟ σχετικά με την οικονομική διαχείριση του οργανισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα βασικά σημεία της έκθεσης πραγματογνωμοσύνης που παρουσίασαν ενώπιον των βουλευτών μεταξύ άλλων αναφέρουν ότι :

-Τα λογιστικά βιβλία και στοιχεία είχαν κατασχεθεί διότι γίνεται έλεγχος από τις εισαγγελικές αρχές.

-Αν και ζητήθηκαν λογιστικές καταστάσεις από το ΚΕΛΠΝΟ δεν δόθηκαν, το ίδιο και αποδεικτικά στοιχεία για έσοδα και έξοδα. Ωστόσο και οι απολογισμοί δεν ήταν πλήρεις.
Δεν είχαν συνταχθεί σωστά.
Έως το 2009 οι απολογισμοί ήταν ταμειακοί. Από το 2010 οι απολογισμοί ήταν λογιστικοί με αποτέλεσμα η εικόνα να είναι «θολή» για το τι έμπαινε και έβγαινε αλλά και πως γίνονταν.

Σημαντική είναι ακόμα η διαπίστωση των ορκωτών λογιστών ότι υπήρχαν δαπάνες ειδικού σκοπού που δεν αναγράφονταν στους απολογισμούς και έτσι δεν κατέστη δυνατόν να εντοπιστούν από που χρηματοδοτούνταν αυτές οι δαπάνες.

Μεταξύ των δαπανών ειδικού σκοπού εντοπίστηκαν ενδεικτικά ανέφεραν 30.000.000 το 2010 ευρώ που σχετίζονται με την γνωστή υπόθεση των εμβολίων για τη γρίπη αλλά και 10.000.000 στον ΟΚΑΝΑ για δαπάνες πληρωμών κλπ επίσης το 2010

Όπως ανέφεραν οι ορκωτοί λογιστές:

«Οι απολογισμοί που πήραμε στο χέρια μας είχαν κενά . Υπήρχαν δαπάνες ειδικού σκοπού δεν αποτυπώνονται στους ισολογισμούς. Ποιοι είναι οι πόροι χρηματοδότησης αυτών των δαπανών.
Όταν κάνεις έλεγχο σε ένα λογαριασμό σε ενδιαφέρει που έχουν πάει οι πληρωμές από που γίνονται οι εισπράξεις και λοιπά.
Για να ελέγξεις αν οι πληρωμές είναι σωστές πρέπει να έχεις δίπλα μία κατάσταση που να σου λέει ότι κάθε πληρωμή πάει σε συγκεκριμένο προμηθευτή.
Πράγματα που δεν είχαμε δίπλα μας άρα δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε τίποτα. Εμείς συγκρίνουμε με βάση τον απολογισμό και πρακτικά φαίνεται ότι οι απολογισμοί δεν είναι σωστοί.

Γιατί μέχρι το 2009 είναι ταμειακοί και μετά το 2010 λογιστικοί . Αλλά και αυτοί δεν είναι καν λογιστικοί διότι περιλαμβάνουν μέσα πληρωμές για δάνεια. Όμως η πληρωμή δανείων δεν είναι έξοδο αλλά υποχρεώσεις».

Αίσθηση πάντως προκάλεσε η απάντηση ενός εκ των ορκωτών λογιστών ότι σε έλεγχο ιδιωτικής εταιρίας αντίστοιχης του ΚΕΕΛΠΝΟ, που αντί βιβλίων θα τηρούσε EXCEL και extre, θα έφευγαν και θα συνέτασσαν αρνητική έκθεση.

Άμεσο σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΝΔ

«Στη σημερινή συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για την υγεία κατέρρευσε πλήρως η κυβερνητική μυθοπλασία για την ύπαρξη ελλειμμάτων στο ΚΕΕΛΠΝΟ», τονίζει η ΝΔ, επισημαίνοντας πως η πραγματογνωμοσύνη που διατάχθηκε μετά την καταγγελία του κ. Πολάκη για έλλειμμα 230 εκατ. ευρώ στο ΚΕΕΛΠΝΟ έγινε, σύμφωνα με το πόρισμα, λογιστική διαφορά 87 εκατ. ευρώ.

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΝΔ τονίζει πως σήμερα οι πραγματογνώμονες επιβεβαίωσαν ότι δεν έχουν διαπιστώσει κανένα έλλειμμα, καταρρίπτοντας τους ισχυρισμούς και τις δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων.

Η Νέα Δημοκρατία ζήτησε από τον Πρόεδρο της Επιτροπής συμπληρωματική πραγματογνωμοσύνη για τα 87 εκατ. ευρώ των «δαπανών ειδικού σκοπού», τα οποία, όπως δηλώνουν στην Πειραιώς, αποδεικνύονται από τις τραπεζικές κινήσεις προκειμένου να μην υπάρχει ούτε η λογιστική διαφορά.

«Φυσικά η πλειοψηφία αρνήθηκε. Ακόμη ένας συριζαϊκός θησαυρός αποδεικνύεται άνθρακας» καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΔ.

Ο Ν. Νικολόπουλος

«Αναγκαία νέα πραγματογνωμοσύνη με διαθέσιμα όλα τα στοιχεία για τα οικονομικά του ΚΕΕΛΠΝΟ» υπογραμμίζει το μέλος της εξεταστικής επιτροπής που διερευνά τα σκάνδαλα στον χώρο της υγείας, βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος, μετά τις «αμφιβολίες και τις ενστάσεις του σχετικά με τα πορίσματα των ορκωτών λογιστών για τα οικονομικά του ΚΕΕΛΠΝΟ, ιδιαίτερα καθώς, όπως οι ίδιοι οι ορκωτοί λογιστές ανέφεραν, δεν είχαν πρόσβαση σε όλα τα απαιτούμενα στοιχεία», όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής και πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος διατύπωσε αυτήν την πρόταση και στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης