Η πρώτη ανάλυση των εφετινών εκκαθαριστικών της Εφορίας

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 4 Μαΐου 2018, 16:49
Η πρώτη ανάλυση των εφετινών εκκαθαριστικών της Εφορίας
Τα πρώτα στοιχεία από την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων είναι χαρακτηριστικά του ποιοι έσπευσαν πρώτοι στον φοροτεχνικό τους για να εκπληρώσουν τη σημαντικότερη φορολογική υποχρέωση της χρονιάς.

Από τα στοιχεία προκύπτει ότι έχουν υποβληθεί συνολικά 139.097 φορολογικές δηλώσεις από τις περίπου 6,3 εκατ. που αναμένεται να υποβληθούν συνολικά. Με άλλα λόγια, έχει υποβληθεί μόλις το 2,2% των φορολογικών δηλώσεων όταν η σχετική προθεσμία λήγει σε περίπου 55 ημέρες.

Από τις φορολογικές δηλώσεις που έχουν υποβληθεί:

- οι 38.264 είναι χρεωστικές, δηλαδή προκύπτει οφειλή φόρου. Το ποσό του φόρου που κατά μέσο όρο καλείται κάθε φορολογούμενους να πληρώσει ανέρχεται σε 550,14 ευρώ. Να σημειωθεί ότι ο μέσος φόρος στα περυσινά εκκαθαριστικά ήταν σχεδόν τριπλάσιος, δηλαδή 1.492,23 ευρώ.

Οι φορολογούμενοι που λαμβάνουν χρεωστικό εκκαθαριστικά είναι κυρίως ελεύθεροι επαγγελματίες, μισθωτοί που έχουν εισόδημα και από επιχειρηματική δραστηριότητα καθώς και όσοι έχουν εισόδημα από ακίνητα

- οι 18.946 φορολογικές δηλώσεις είναι πιστωτικές, δηλαδή με την εκκαθάριση προκύπτει επιστροφή φόρου εισοδήματος. Το μέσο επιστρεφόμενο ποσό για τους φορολογούμενους ανέρχεται σε 318,11 ευρώ. Η αντίστοιχη μέση επιστροφή πέρυσι ήταν της τάξης των 384,28 ευρώ.

Στους φορολογούμενους που λαμβάνουν επιστροφή φόρου περιλαμβάνονται κυρίως οι επαγγελματίες που εργάζονται ουσιαστικά ως μισθωτοί καθώς τους γίνεται αυξημένη παρακράτηση φόρου ενώ φορολογούνται με αφορολόγητο όριο.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πέρυσι έλαβαν επιστροφή φόρου 915.513 φορολογούμενοι. Ωστόσο, ο αριθμός αυτός αναμένεται φέτος να συρρικνωθεί καθώς καταργήθηκε ακόμη μια φοροαπαλλαγή, αυτή των ιατρικών και φαρμακευτικών δαπανών

- οι 81.887 φορολογικές δηλώσεις είναι μηδενικές, δηλαδή δεν προκύπτει κάποια χρέωση ή επιστροφή φόρου.
Οι δηλώσεις αυτές αφορούν κατά κύριο λόγο μισθωτούς, συνταξιούχους αλλά και φορολογούμενους οι οποίοι δηλώνουν μηδενικά ή πολύ χαμηλά εισοδήματα τα οποία έχουν ήδη φορολογηθεί ή απαλλάσσονται από τη φορολογία (π.χ. επίδομα ανεργίας, τόκοι).

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 4 Μαΐου 2018, 16:49