Την αναμενόμενη απάντηση στην σχετική επιστολή της Κομισιόν για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και τις βασικές επιλογές της νέα κυβέρνησης έστειλε στις Βρυξέλλες ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από ευρωπαϊκές πηγές, στην εν λόγω απάντηση του Έλληνα ΥΠΟΙΚ καταγράφονται οι νέοι άξονες πολιτικής και οι θετικές εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στην απάντηση του ΥΠΟΙΚ γίνεται και -έμμεση- αναφορά στα πλεονάσματα. Δηλαδή, στην ανάγκη επαναϋπολογισμού της ανάλυσης βιωσιμότητας χρέους (με την οποία συνδέονται στην απόφαση του 2018).

Εξάλλου πριν από λίγες ώρες το Γραφείο Προϋπολογισμού στη Βουλή έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το κατά πόση ελληνική οικονομία μπορεί να συνεχίσει να πιάνει τον στόχο του πλεονάσματος 3,5%, καθώς το ρίσκο αυτό αυξάνεται χρόνο με το χρόνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εξωτερικοί παράγοντες αλλά και εσωτερικές ιδιαιτερότητες επηρεάζουν αρνητικά τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και θέτουν σε κίνδυνο τους στόχους που έχουν τεθεί και συμφωνηθεί.

Η γνώμη της ελληνικής πλευράς ζητήθηκε μέσα στον Ιούλιο με επιστολή της Κομισιόν προς το ΥΠΟΙΚ για το περιεχόμενο της εισήγησης αναφορικά με την παράταση της ενισχυμένης εποπτείας.

Σε αυτήν καταγράφονται τα μέτωπα τα οποία παραμένουν ανοικτά στην οικονομία ή δημιουργήθηκαν το προηγούμενο διάστημα, παρά τις θετικές προοπτικές που πλέον υπάρχουν. 

Η έκθεση και η επιστολή

Ουσιαστικά πρόκειται για την καθιερωμένη ανά 6μηνο διαδικασία απόφασης της Επιτροπής «σχετικά με την παράταση της ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα».

Πρέπει να παρατείνει κατά 6 μήνες κάθε φορά έως τα μέσα του 2022 (σ.σ. με βάση την συμφωνία του 2018) το εν λόγω καθεστώς. Και θα το παρατείνει

Περιλαμβάνει έναν νεότερο απολογισμό “πεπραγμένων” που εκτείνεται έως τον Ιούλιο, ενώ καταγράφει τα μέτωπα που υπάρχουν ή δημιουργήθηκαν το προηγούμενο διάστημα και καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση.

Γίνεται αναφορά σε επιστολή που εστάλη από την Κομισιόν στις 16 Ιουλίου 2019. Με αυτή «δόθηκε στην Ελλάδα η δυνατότητα να διατυπώσει τις απόψεις της σχετικά με την εκτίμηση της Επιτροπής». Η Επιτροπή αναφέρει ότι «στην απάντησή της στις 19 Ιουλίου 2019, η Ελλάδα συμφώνησε σε γενικές γραμμές με την εκτίμηση της Επιτροπής σχετικά με τις οικονομικές προκλήσεις που η ίδια αντιμετωπίζει η εν λόγω εκτίμηση αποτελεί τη βάση για την παράταση της ενισχυμένης εποπτείας».

Η θέση του υπουργείου Οικονομικών

Αναλυτικά, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, στην επιστολή απάντησης της ελληνικής πλευράς την οποία υπογράφει ο ΥΠΟΙΚ κ. Χρήστος Σταϊκούρας αναγνωρίζεται η ύπαρξη περιορισμένων κινδύνων και αδυναμιών. Παρ όλα αυτά, τονίζεται το θετικό μομέντουμ που δημιουργήθηκε μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, το οποίο αποτυπώθηκε στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα στα οποία βρίσκεται το κόστος δανεισμού του ελληνικού δημοσίου, στην επιτυχημένη έκδοση του 7ετούς ομολόγου με επιτόκιο χαμηλότερο του 2%, καθώς και στη δυνατότητα των τραπεζών να αντλούν κεφάλαια από τις διεθνείς αγορές με καλύτερους όρους.

Η ελληνική κυβέρνηση τόνισε την στόχευση της κυβερνητικής της πολιτικής, που είναι η υψηλή και βιώσιμη ανάπτυξη με πειθαρχημένα και υγιή δημόσια οικονομικά και ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής

Μεταξύ των βασικών αξόνων της κυβερνητικής πολιτικής στην επιστολή περιλαμβάνονται η μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, η προώθηση αποκρατικοποιήσεων και εμβληματικών επενδύσεων, η υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα και η ανάληψη δράσεων για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Επίσης, η ελληνική κυβέρνηση τόνισε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ότι η συνεχιζόμενη τάση αποκλιμάκωσης του κόστους δανεισμού επηρεάζει θετικά τη βιωσιμότητα του χρέους και τις προσδοκίες της αγοράς.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης