Φαινόμενα άρνησης των πιστωτικών ιδρυμάτων να χορηγήσουν τερματικά POS ή να διευκολύνουν ιδιαίτερα τις μικρές επιχειρήσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους κατήγγειλε στο υπουργείο Οικονομικών η ΓΣΕΒΕΕ.

Ειδικότερα, το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλές επιχειρήσεις σχετικά με την υποχρεωτική εγκατάσταση τερματικών μηχανών POS έως την 27η Ιουλίου 2017, έθεσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, στην υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, κατά τη σημερινή τους συνάντηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως εξήγησε ο κ. Καββαθάς, παρουσιάζονται φαινόμενα άρνησης των πιστωτικών ιδρυμάτων να χορηγήσουν τερματικά ή να διευκολύνουν ιδιαίτερα τις μικρές επιχειρήσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους.

Παράλληλα, συνέχισε ο ίδιος, εξ αιτίας της ανυπαρξίας πρόβλεψης ενός ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού και του υψηλού αριθμού κατασχέσεων και δεσμεύσεων λογαριασμών, οι επιχειρήσεις εμφανίζονται αρκετά επιφυλακτικές ως προς την υιοθέτηση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής, ενώ και το κόστος προσαρμογής δεν είναι αμελητέο.

Ο κ. Καββαθάς επισήμανε επίσης, την ανάγκη να διαμορφωθούν ευνοϊκότεροι όροι τήρησης των ρυθμίσεων οφειλών, υπογράμμισε την αξία της ρύθμισης των 72/100 δόσεων που είχε ψηφιστεί στο παρελθόν και έθεσε το ζήτημα της αποτελεσματικής διευθέτησης των συμψηφισμών οφειλών δημοσίου και ιδιωτών, καθώς και την καθιέρωση αφορολόγητου ορίου για τους επαγγελματίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως αναφέρει ανακοίνωση της ΓΣΕΒΕΕ, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε κλίμα αμοιβαίας κατανόησης, η υφυπουργός δήλωσε ότι η υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αποτελεί προτεραιότητα του υπουργείου και ότι το επιτελείο της επεξεργάζεται σχέδια για την απλούστευση και διευκόλυνση των φορολογικών διαδικασιών, προς όφελος των μικρών επιχειρήσεων και επαγγελματιών.

Η ΓΣΕΒΕΕ θεωρεί στρατηγικό στόχο τη μετάβαση στη ψηφιακή εποχή και τη διάδοση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, όμως υπογραμμίζει, ότι στην παρούσα φάση ελλοχεύουν σημαντικοί κίνδυνοι από την ανυπαρξία ενός πλαισίου προστασίας των μικρών επιχειρήσεων, πολλές από τις οποίες εξ αιτίας των πολλαπλών σωρευτικών επιβαρύνσεων από το 2010, τείνουν να προτιμούν την επίσημη παύση των δραστηριοτήτων και επιλέγουν τη μεταφορά τους στον άτυπο τομέα της οικονομίας, με προφανείς συνέπειες για τα φορολογικά έσοδα, τον υγιή ανταγωνισμό και την χρηματοπιστωτική ευστάθεια.

Η ΓΣΕΒΕΕ καλεί τις αρμόδιες αρχές (φορολογική διοίκηση και γενική γραμματεία Εμπορίου) και τις τράπεζες να αναλάβουν πρωτοβουλίες για τη διευκόλυνση και τη μείωση του κόστους μετάβασης των επιχειρήσεων στη νέα ψηφιακή εποχή και σημειώνει ότι τα τερματικά μηχανήματα POS πρέπει να είναι εργαλεία μεταρρύθμισης και όχι μέσα απόσπασης κερδών και μεριδίων αγοράς από μικρές επιχειρήσεις.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης