Στην «προκρούστια κλίνη» του Ελεγκτικού Συνεδρίου τίθενται πλέον τα …χαμένα από το 2013 δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα αλλά και το επίδομα θερινής άδειας για τους συνταξιούχους του Δημοσίου με τον Επίτροπο Επικρατείας Αντώνη Νικητάκη να συμφωνεί αναφανδόν με την κατάργησή τους.

Αν και η απόφαση αναμένεται να ληφθεί μετά το ερχόμενο Πάσχα από τη μείζονα Ολομέλεια του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου, εν τούτοις με την πρότασή του ο  Επίτροπος Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου Αντώνιος Νικητάκης «κόβει» κάθε ελπίδα στους συνταξιούχους του Δημοσίου υποστηρίζοντας πως το «μαχαίρι» στη 13η και 14η σύνταξη τους  επιβλήθηκε για λόγους γενικότερου δημόσιου συμφέροντος και είναι συνταγματικό  και νόμιμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι συνταξιούχοι αναφέρουν ότι οι επίμαχες περικοπές αντίκειται σε σωρεία διατάξεων του Συντάγματος

Το «απορριπτικό» σκεπτικό του κ. Νικητάκη  στηρίζεται στην απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της  Επικρατείας που  έκρινε κατά πλειοψηφία, τον περασμένο καλοκαίρι,  συνταγματική και νόμιμη την κατάργηση των τριών δώρων (13ος και 14ος μισθός) στους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους, θεωρώντας την αναγκαία για τα δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας μας αλλά και υπαγορευμένη από τις επιταγές της Ε.Ε για μείωση του υπερβολικού δημοσίου ελλείμματος.

Το θέμα αυτό  είχε απασχολήσει και το τρίτο Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου πως είχε την άποψη ότι νομίμως δεν καταβλήθηκαν   κατά το διάστημα από 1.1.2013 έως 31.12.2018, τα επιδόματα εορτών και αδείας, παραπέμποντας ωστόσο στην Ολομέλεια του Ε.Σ. για την οριστική επίλυσή του. Είχε μειοψηφήσει πάντως ο  τότε πρόεδρος του Τμήματος, αντιπρόεδρος Ιωάννης Σαρμάς (και σημερινός πρόεδρος του Ε.Σ.) και ο εισηγητής, πάρεδρος Θεόδωρος Μαυροβουνιώτης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έτσι, το «ψαλίδι» στα δώρα και το επίδομα θερινής άδειας έφτασε να συζητηθεί  ενώπιον της μείζονος, 35μελούς, Ολομέλειας του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου,  με πρόεδρο τον κ. Σαρμά,  προκειμένου να επιλυθεί το ζήτημα της αναγνώρισης της υποχρέωσης του Ελληνικού Δημοσίου να καταβάλλει ως αποζημίωση, με το νόμιμο τόκο του 6%, για αποκατάσταση της ζημίας την οποία υπέστησαν οι συνταξιούχοι, κατά το χρονικό διάστημα από 1.1.2013 έως 31.12.2018, από την κατάργηση των δώρων εορτών και του επιδόματος αδείας, κατ’ εφαρμογή  του  νόμου 4093/2012.

Οι συνταξιούχοι αναφέρουν ότι οι επίμαχες περικοπές αντίκειται σε σωρεία διατάξεων του Συντάγματος,  ενώ παράλληλα,  ζητούν να επιδικαστεί σε κάθε έναν από τους προσφεύγοντες και το ποσό των 5.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης, που υπέστησαν από το αποτέλεσμα των  μνημονιακών αυτών ρυθμίσεων.

Σύμφωνα με τους συνταξιούχους, οι περικοπές αυτές παραβιάζουν τις συνταγματικές διατάξεις  περί ισότητας των πολιτών, της αρχής της ασφάλειας του  δικαίου και του κράτους δικαίου, της αρχής της διακρίσεως των εξουσιών, του κατοχυρωμένου δικαιώματος της ακροάσεως, της αρχή της ιδιαίτερης μισθολογικής μεταχείρισης των συνταξιούχων των Ενόπλων Δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, κ.λπ.

Συγκεκριμένα, υποστηρίζουν ότι  οδηγούν σε περαιτέρω μείωση κατά 20% των ετήσιων αποδοχών τους, επιβαρύνοντας σημαντικά τα εισοδήματά τους  σε συνδυασμό μάλιστα με τα υπόλοιπα  οικονομικά και φορολογικά μέτρα που έχουν ληφθεί.

Επίσης, όπως τονίζουν οι συνταξιούχοι,  ανήκουν σε ευάλωτη ομάδα πληθυσμού, ως υπερήλικες, με σοβαρά προβλήματα υγείας και με μοναδικό ατομικό εισόδημα τη σύνταξή τους που δεν μπορεί να αναπληρωθεί με άλλο τρόπο, με αποτέλεσμα να θίγεται το επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης τους.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο δικηγόρος των συνταξιούχων επισήμανε ότι  επέρχεται κατάργηση περιουσιακού δικαιώματος των απόμαχων της εργασίας και παράλληλα παραβιάζεται  η συνταγματική αρχή  της αναλογικότητας.

Οι  συνταξιούχοι εξάλλου, όπως τόνισε, βγαίνοντας από την υπηρεσία τους,  ξεκίνησαν με 14 συντάξεις  οι οποίες  σήμερα μαζί με τις έμμεσες περικοπές που έχουν υποστεί, έχουν  περιορισθεί ουσιαστικά στις 10, οδηγώντας τους στο κατώτερο όριο της φτώχειας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης