Έχοντας, πλέον, μπει στην τελική ευθεία για την έναρξη ισχύος του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων (ΓΚΠΔ), η ΕΥ Ελλάδος, σε συνεργασία με τη StudySmart και τη δικηγορική εταιρεία “Νικόλας Κανελλόπουλος – Χαρά Ζέρβα & Συνεργάτες”, διοργάνωσαν εκδήλωση με τίτλο: «Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων & Βιώσιμες Λύσεις», στην Αθήνα.

Με διακεκριμένους καλεσμένους ομιλητές, αλλά και με βάση την εμπειρία που έχει αποκομίσει από έργα για τον επερχόμενο ΓΚΠΔ, η ΕΥ Ελλάδος και οι συνεργάτες της παρουσίασαν τα σημεία-κλειδιά που πρέπει να απασχολήσουν τις επιχειρήσεις τον επόμενο μήνα, μέχρι την εφαρμογή του Κανονισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Βασική στόχευση του Κανονισμού είναι η ενιαία και άμεση εφαρμογή του από όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Χωρίς υπερβολή, μιλάμε για ένα νέο καταστατικό χάρτη στον τομέα των προσωπικών δεδομένων», τόνισε ο κ. Νικόλας Κανελλόπουλος, Διευθύνων Εταίρος της δικηγορικής εταιρείας “Νικόλας Κανελλόπουλος – Χαρά Ζέρβα & Συνεργάτες” και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, το οποίο έχει συσταθεί στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (European Public Law Organization-EPLO), κατά τον χαιρετισμό του.

Διαφάνεια και λογοδοσία, οι απαιτήσεις του ΓΚΠΔ από τις εταιρείες

Για τις απαιτήσεις αυξημένης πληροφόρησης και διαφάνειας του ΓΚΠΔ από τις εταιρείες, αναφορικά με τα δεδομένα που έχουν στη διάθεσή τους, μίλησε η κα Λίλιαν Μήτρου, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η λέξη-κλειδί είναι η έννοια της λογοδοσίας. Σημαίνει ότι έχω την ευθύνη να συμμορφώνομαι, να επιδεικνύω και να αποδεικνύω συμμόρφωση με τον Κανονισμό», σημείωσε κατά την ομιλία της.

Ο ΓΚΠΔ ενισχύει τη διαφάνεια, όπως είπε η κα Μήτρου, καθώς η πληροφόρηση που πρέπει να παρέχουν οι εταιρείες στα πρόσωπα για τα δεδομένα τους διευρύνεται, ενώ, παράλληλα, πλέον, υποχρεούνται να δημοσιοποιούν οποιαδήποτε παραβίαση της ασφάλειας των δεδομένων.

«Μέχρι σήμερα, η μη συμμόρφωση με την εκάστοτε νομοθεσία ή κανονισμό δεν ήταν τόσο ακριβή και, ενδεχομένως, να βόλευε κάποιες εταιρείες. Ωστόσο, τα πράγματα, πλέον, αλλάζουν», ανέφερε.

Τα υψηλά πρόστιμα στο επίκεντρο της προσοχής

«Πράγματι, αν δεν υπήρχε αυτό το πλαίσιο κυρώσεων, ενδεχομένως να ήμασταν πολύ λιγότεροι σήμερα εδώ», υπογράμμισε η κα Χαρά Ζέρβα, Δικηγόρος παρ’ Aρείω Πάγω, Διαχειρίστρια Εταίρος της δικηγορικής εταιρείας “Νικόλας Κανελλόπουλος – Χαρά Ζέρβα & Συνεργάτες” και Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια, κατά την παρουσίασή της.

Όπως τόνισε η κα Ζέρβα, τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται θα πρέπει να είναι ισοδύναμα σε όλες τις χώρες, ενώ το ύψος τους θα ποικίλλει ανάλογα με τη φύση, τη βαρύτητα και τις συνέπειες της παράβασης, αγγίζοντας μέχρι και τα 20 εκατ. ευρώ ή 4% του συνολικού παγκόσμιου κύκλου εργασιών.

«Είναι απολύτως κρίσιμο το στάδιο μέχρι και την εφαρμογή του Κανονισμού, η σχετική προετοιμασία και ο σχεδιασμός, για την επιβολή και την επιμέτρηση των κυρώσεων σε περίπτωση παράβασης, δηλαδή, κρίσιμος είναι ο ‘πρότερος έντιμος βίος’, αλλά, βεβαίως και η συμπεριφορά και αντίδραση του Υπευθύνου μετά την παράβαση», κατέληξε η κα Ζέρβα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης