Την παρέμβαση της διοίκησης του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, προς τον υφυπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αναστάσιο Πετρόπουλο, προκάλεσε η αποστολή των τελευταίων ειδοποιητηρίων πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών, τα οποία, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, περιλαμβάνουν “μεγάλες” και “μη νόμιμες επιβαρύνσεις” για χιλιάδες Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Β.Ε.Α Παύλο Ραβάνη, «από την ανάρτηση των ειδοποιητηρίων και μετά, δεχόμαστε καταιγισμό ερωτημάτων και διαμαρτυριών από ασφαλισμένους – μέλη μας, γιατί σε πλείστες όσες περιπτώσεις, στις καταβληθείσες εισφορές συμπεριλαμβάνονται εκτός από τις κατά Νόμο καταβλητέες εισφορές και εισφορές από αναγνώριση χρόνου ασφάλισης, ή από καθυστερούμενες ή βεβαιωθείσες ή ακόμη και από δόσεις ρυθμίσεων, με αποτέλεσμα τη μεγάλη και μη νόμιμη επιβάρυνση του ασφαλισμένου, ο οποίος προσπαθεί να ανταποκριθεί στις ήδη υπέρογκες υποχρεώσεις του».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μάλιστα ο κ. Ραβάνης, επισημαίνει ότι «η εξέλιξη αυτή, έχει ως αποτέλεσμα, αφενός να εκτινάσσεται η βάση υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών που καλούνται να καταβάλουν το 2018, αφετέρου να οδηγεί σε λάθος εκκαθάριση, με αποτέλεσμα τα ποσά του συμψηφισμού να είναι δυσβάστακτα για χιλιάδες επιτηδευματίες».

Όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, ερωτήματα προκαλεί ακόμη στα μέλη του Β.Ε.Α και η επιλογή του ΕΦΚΑ να συμπεριλάβει στα ειδοποιητήρια τις καταβληθείσες εισφορές του 2016, ενώ κατά Νόμο έπρεπε να συμπεριλάβει τις καταβλητέες εισφορές του προηγούμενου έτους δηλαδή του 2017, τις οποίες και γνωρίζει πλέον ο ΕΦΚΑ, αφού κατέχει τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων έτους 2016 και έτσι γνωρίζει για έναν προς έναν εκ των ασφαλισμένων, τι εισφορές έπρεπε να καταβάλει το έτος 2017.

Αυτό, αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα, καθόσον οι εισφορές του 2017 είναι εντελώς διαφορετικές απ’ αυτές του 2016, αφού υπολογίζονται με το Ν.4387/2016.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με αφορμή τα ανωτέρω και λαμβάνοντας υπόψη την επίκληση των επιχειρήσεων – μελών του, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας ως φορέας εκπροσώπησης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, ζήτησε από τον κ. Πετρόπουλο τον επανυπολογισμό των εισφορών για το 2018, προκειμένου να διορθωθούν τα λάθη.

Αυτός ο τρόπος υπολογισμού εισφορών, συνιστά στην κυριολεξία — για ένα πολύ μεγάλο μέρος επιχειρήσεων και επαγγελματιών — αφαίμαξη και στραγγαλισμό της όποιας μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας έχει απομείνει στην Ελλάδα.

Το Β.Ε.Α επιμένει, ότι για μια ακόμη φορά λύση υπάρχει και αυτή είναι η κατά δήλωση των ασφαλισμένων στον δεύτερο μήνα του έτους, των καθαρών κερδών τους, έτσι ώστε να υπολογίζονται οι εισφορές με την μικρότερη δυνατή απόκλιση.

Στη συνέχεια, ο συμψηφισμός που θα γίνεται μετά την υποβολή της δήλωσης, θα έχει σχεδόν μηδενική απόκλιση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης