Το 2017 στο «δόκανο» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και των αναγκαστικών μέτρων έχουν πιαστεί 1.014.295 οφειλέτες, με αποτέλεσμα το σχετικό ποσοστό να ανέρχεται στο 59,03% όσων έχουν χρέη στις εφορίες.

Αυτό φαίνεται, όμως, ότι δεν είναι αρκετό και ως εκ τούτου οι κατασχέσεις λογαριασμών και τα άλλα αναγκαστικά μέτρα θα ενταθούν αμέσως μετά τις γιορτές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από το επόμενο έτος η ΑΑΔΕ θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο το «οπλοστάσιό» της για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών. Υπάρχει, άλλωστε, ήδη δέσμευση προς τους θεσμούς ότι κανένα χρέος, όσο μικρό κι αν είναι, δεν θα μένει στο απυρόβλητο, γεγονός που σημαίνει ότι οι Αρχές θα πρέπει να ενημερώνουν και να καλούν όλους τους φορολογουμένους ακόμη και για μικρές οφειλές να τις εξοφλούν.

Η συμφωνία, μάλιστα, που υπάρχει με τους θεσμούς προβλέπει ακόμη τα εξής:

• Μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου 2018 να έχει εγκατασταθεί ειδικό λογισμικό, το οποίο θα εξασφαλίζει κατάσχεση τραπεζικού λογαριασμού με μια κίνηση σε περίπτωση ύπαρξης ληξιπρόθεσμων οφειλών πάνω από 500 ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

• Να μην προχωρήσει σε καμία νέα ρύθμιση ή αμνήστευση χρεών προς την εφορία και να μη δώσει παράταση των ήδη υφιστάμενων μακροπρόθεσμων ρυθμίσεων, όπως των 100 δόσεων που ξεκίνησε το 2015. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι η μοναδική διέξοδος που θα έχει κάποιος, αν έχει αποδεδειγμένα οικονομική αδυναμία να εκπληρώσει τις φορολογικές του υποχρεώσεις, θα είναι η λεγόμενη «πάγια» ρύθμιση των 12 έως 24 δόσεων.

• Από τον Μάρτιο του 2018 να περνούν από «ακτινογραφία» σε τακτά χρονικά διαστήματα φυσικά πρόσωπα, τα οποία εμφανίζονται ως κατά τον νόμο υπεύθυνα για επιχειρήσεις οι οποίες έχουν οφειλές στις εφορίες.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΑΑΔΕ μέσα στο 2018 θα πρέπει να έχει έτοιμη και την πλατφόρμα για ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς αντίστοιχη με αυτή που έχει συσταθεί και λειτουργεί για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε τράπεζες και άλλους ιδιώτες.

Παράλληλα, πολύ σύντομα έρχεται και η αλλαγή του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ), που αποτελεί και μνημονιακή δέσμευση.

Ο εκσυγχρονισμός, μάλιστα, του ΚΕΔΕ συνιστά «προαπαιτούμενο» για την ολοκλήρωση της επόμενης αξιολόγησης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης