Ανακοίνωση εξέδωσε το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων σε σχέση με την επιστροφή των αναδρομικών στους συνταξιούχους (1,4 δισ. ευρώ), την οποία αποφάσισε η κυβέρνηση.

Η ανακοίνωση προβλέπει, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

· «Από το 2014 το ΕΝΔΙΣΥ είχε επισημάνει ότι οι συνταξιούχοι πρέπει να διεκδικήσουν τα αναδρομικά που μας έκλεψαν από το 2010 και μετά. Οι περικοπές ανέρχονται σε 88 δισ. ευρώ και επιστρέφουν 1,4 δισ. ευρώ».

· «Το ΕΝΔΙΣΥ διαφωνεί “με το μαγείρεμα” της τελευταίας απόφασης του ΣτΕ που δίνει “ψίχουλα” ως αναδρομικά ποσά, μόνο για τους 11 μήνες, λες και οι νόμοι 4093 και 4051 ήταν τμηματικά και κατά περιόδους αντισυνταγματικοί (2013-2015, Ιούνιος 15 – Μάιος 16 και όχι μέχρι τέλος του ’18 όπως θα ήταν σωστό και δίκαιο, αφού από 1/1/2019 έγινε πλέον ο επανυπολογισμός). Μάλιστα, αυτά τα ποσά (11 μήνες) δίνονται μόνο σε ένα μέρος από το σύνολο των συνταξιούχων.

»Παραμένει σταθερή η θέση μας για την εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ του 2015, οι οποίες δεν έχουν εφαρμοστεί στο σύνολο  από τις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Θα στηρίξουμε κάθε προσπάθεια προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για ανατροπή της τελευταίας απόφασης του ΣτΕ του Ιουλίου του 2020. Εμείς επιμέναμε από τότε ότι όλοι οι συνταξιούχοι έπρεπε να έχουν καταθέσει τις αγωγές. Υπενθυμίζουμε και την άμεση αντίδρασή μας στις φήμες που υπήρξαν περί δεύτερης πιλοτικής δίκης, για το θέμα των δώρων και τις μειώσεις στην επικουρική. Ήδη φαίνεται να υπάρχουν δεύτερες σκέψεις περί μη προσφυγής σε νέα πιλοτική και ελπίζουμε να δικαιωθεί η θέση μας αυτή…».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

· «Πρόταση του ΕΝΔΙΣΥ είναι ότι όλοι οι συνταξιούχοι, που δεν θα λάβουν τίποτα από τα “κουτσουρεμένα” αναδρομικά του κυρίου Μητσοτάκη, δηλαδή όσοι είχαν συντάξεις κάτω των 1.000  ευρώ, πρέπει εδώ και τώρα να κάνουν αγωγές. Είναι σημαντικό να καταλάβουν οι θιγόμενοι συνταξιούχοι ότι οι αγωγές πρέπει να γίνουν το ταχύτερο δυνατό, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος, μετά την καταβολή των αναδρομικών, να μην μπορούν να γίνουν αγωγές. Εν αναμονή της απαραίτητης υπουργικής απόφασης, οι συνταξιούχοι πρέπει να κινηθούν με ταχύτητα».

· «Όσοι δεν λαμβάνουν τίποτα από τα αναδρομικά είναι κυρίως χαμηλοσυνταξιούχοι. Άρα πρόκειται για όλους τους συνταξιούχους του ΟΓΑ, αλλά και όλους εκείνους που λαμβάνουν κάτω από 1.000 ευρώ κύρια σύνταξη, π.χ. χαμηλοσυνταξιούχοι που λάμβαναν ΕΚΑΣ, συντάξεις αναπηρίας, χηρείας, καθώς και για τους κληρονόμους σε περιπτώσεις που ο θάνατος υπήρξε μετά το 2016 και δεν έχουν αποποιηθεί του κληρονομικού δικαιώματος. Όλοι αυτοί έχουν περιθώριο αγωγής μέχρι το τέλος του έτους».  

· «Το κεφαλαιοποιητικό μοντέλο με τη δημιουργία “ασφαλιστικού κουμπαρά” μπορεί να δελεάζει τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, αλλά δημιουργεί τεράστια “μαύρη τρύπα” στην επικούρηση για τους ήδη συνταξιούχους».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης