ΕΛΓΑ: Στους λογαριασμούς των δικαιούχων 17 εκατ. ευρώ για τις ζημιές του 2017

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2018, 05:06
ΕΛΓΑ: Στους λογαριασμούς των δικαιούχων 17 εκατ. ευρώ για τις ζημιές του 2017
Ποσό ύψους 1,11 δισ. ευρώ προβλέπεται στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μια σημαντική αύξηση συγκριτικά με το ποσό του 1,069 δισ. για το 2018 κι όπως ενημέρωσε το Σώμα ο υπουργός Σταύρος Αραχωβίτης, στον τακτικό προϋπολογισμό του υπουργείου προβλέπονται 258 εκατ. και στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου προβλέπονται 852 εκατομμύρια.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Αραχωβίτης ανέφερε ότι στον τακτικό προϋπολογισμό φαίνεται ότι υπάρχει μία μείωση 200 δισ., τα οποία έχουν μεταφερθεί στο Πρόγραμμα των Δημοσίων Επενδύσεων, κάτι που σημαίνει ότι προορίζονται για παραγωγικά έργα, για εγγειοβελτιωτικά έργα, για έργα που μπορεί να υλοποιήσει το υπουργείο, «πραγματικά έργα υποδομής και ανάπτυξης για τον αγρότη τόσο για τη μείωση του κόστους παραγωγής όσο και για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής γεωργίας».

Ένα άλλο στοιχείο που παρέθεσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είναι ότι στον κωδικό για το έλλειμμα του ΕΛΕΓΕΠ, που αφορά στα πρόστιμα και στους καταλογισμούς, ενώ το 2018 είχαμε 142,5 εκατομμύρια, εφέτος έχουμε 100 εκατομμύρια, 42 εκατ. λιγότερα για πρόστιμα και καταλογισμούς.

Προβαίνοντας σε έναν απολογισμό της δράσης του υπουργείου μέχρι τώρα, ο κ. Αραχωβίτης έκανε ειδική μνεία στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης που υλοποιείται τώρα (2014-2020) ύψους 6 δισ., το οποίο έχει ενεργοποιηθεί κατά 83% και ήδη έχουν προγραμματιστεί 31 νέες προκηρύξεις συνολικού ύψους 3,2 δισεκατομμυρίων δημοσίας δαπάνης και μέχρι τέλος του έτους αναμένεται να βγουν δύο πολύ σημαντικά προγράμματα, το Πρόγραμμα της Βιολογικής Γεωργίας και το μέτρο για την ανάπτυξη μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων.

Οι πληρωμές του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης μέχρι τώρα έχουν φτάσει τα 1,7 δισεκατομμύρια δημόσια δαπάνη και αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους να έχουν ξεπεράσει τα 2 δισεκατομμύρια, ενώ για το έτος 2018 θα έχουν φτάσει πάνω από 670 εκατομμύρια, τόνισε ο κ. Αραχωβίτης.

Σχετικώς με την απορρόφηση, ο αρμόδιος υπουργός ενημέρωσε ότι το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης αυτήν τη στιγμή παρουσιάζει τον δεύτερο καλύτερο ρυθμό αύξησης πληρωμών μεταξύ των 28 κρατών-μελών της Ε.Ε. Όπως επίσης είπε, αντίστοιχες είναι και οι επιδόσεις του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας συνολικού προϋπολογισμού 521 εκατομμυρίων ευρώ. «Έχουμε μέχρι τώρα δέσμευση του 67%, έχουμε ενεργοποίηση 19 μέτρων, ενώ οι συνολικές πληρωμές που έχουν γίνει μέχρι σήμερα είναι 55 εκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, μέχρι τέλος του έτους αναμένεται να έχουμε επιπλέον 5 εκατομμύρια πληρωμές ακόμα» είπε συγκεκριμένα.

Σχετικά με τις πληρωμές του ΕΛΓΑ, ο κ. Αραχωβίτης ανέφερε ότι μέχρι τώρα έχει πληρώσει 154,8 εκατομμύρια ευρώ σε καλυπτόμενες ζημιές για το έτος 2017 και αναμένεται να κατατεθούν στους λογαριασμούς των παραγωγών άλλα 17 εκατομμύρια που αφορούν στις εξοφλήσεις για όλες τις ζημιές του 2017 και συνεχίζουμε στις πληρωμές του έτους 2018. «Από πέρυσι -και εφέτος είναι η δεύτερη χρονιά- έχουμε εξόφληση ζημιών μέσα στο ίδιο έτος που γίνονται οι ζημιές, κάτι που είχαμε πολλά χρόνια να δούμε» κατέληξε ο υπουργός.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2018, 05:10