Οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ που συνεδριάζουν σήμερα στο Βουκουρέστι συμφώνησαν για την εκταμίευση της δόσης των 978 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα, επικυρώνοντας έτσι τη θετική εισήγηση των θεσμών (Κομισιόν) και του EuroWorking Group.

Το κλίμα κατά τη συνεδρίαση ήταν ιδιαίτερα θετικό για την Ελλάδα και για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεωνΠρόκειται για την επιστροφή των κερδών που διακρατούν η ΕΚΤ και οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA και SMP), καθώς και την αναστολή της προσαύξησης του επιτοκίου της δεύτερης δανειακής σύμβασης, στο πλαίσιο των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Αφού εγκρίθηκε η εκταμίευση από το Eurogroup, θα ξεκινήσουν οι εθνικές διαδικασίες έγκρισης, συμπεριλαμβανομένων των ψηφοφοριών σε ορισμένα κοινοβούλια, όπως το γερμανικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές του Υπουργείου Οικονομικών, το κλίμα κατά τη συνεδρίαση ήταν ιδιαίτερα θετικό για την Ελλάδα και για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων.

Οι 19 υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης είχαν λάβει θετική εισήγηση από τους επιτελείς τους (EuroWorking Group) που συνεδρίασαν την Τετάρτη προκειμένου να αξιολογήσουν την έκθεση των θεσμών για την εφαρμογή των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων.

Η επικαιροποιημένη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληγε στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα έχει προβεί στις «απαραίτητες» ενέργειες για την εκπλήρωση όλων των δεσμεύσεων που συνδέονται με την εκταμίευση της δόσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ελλάδα σημείωσε «μεγάλη πρόοδο»

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πιερ Μοσκοβισί εξέφρασε την άποψη ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει «μεγάλη πρόοδο» από την τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup στην εφαρμογή των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων.

Παράλληλα, δήλωσε πως η Επιτροπή, στη βάση της επικαιροποιημένης έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας, θα εισηγηθεί θετικά στο Eurogroup να εγκρίνει την εκταμίευση του ενός δισ., το οποίο θα αποτελέσει «καλό σημάδι» για την ανάκαμψη της χώρας και την εμπιστοσύνη των αγορών.

Διαβάστε επίσης:

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης