Φορούν μαγιό, παίρνουν τα… μπλοκάκια τους και ξεχύνονται στις παραλίες. Οι έλεγχοι των «ράμπο» της εφορίας περνούν σε άλλη διάσταση και προσαρμόζονται στις επιταγές της περιόδου που διανύουμε, με τους εφοριακούς να παριστάνουν τους τουρίστες σε κορυφαίους ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς.

Στο πρόβλημα της φοροδιαφυγής σε τουριστικούς προορισμούς και μεγαλουπόλεις της Ελλάδας καθώς και στις συχνά ευφάνταστες τακτικές της εφορίας αναφέρεται ρεπορτάζ της Hamburger AbendblattΤο ζήτημα της φοροδιαφυγής κατά τους θερινούς μήνες είναι μείζον και οι φορολογικές αρχές βγάζουν όλα τα όπλα που έχουν στη φαρέτρα τους για την πάταξή της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο πρόβλημα της φοροδιαφυγής σε τουριστικούς προορισμούς και μεγαλουπόλεις της Ελλάδας καθώς και στις συχνά ευφάνταστες τακτικές της εφορίας αναφέρεται ρεπορτάζ της Hamburger Abendblatt, όπως μεταδίδει η DW.

«Το φαγητό ήταν νόστιμο. Αλλά ο λογαριασμός έκατσε στους πελάτες στο στομάχι: 836,20 ευρώ ζήτησε από Αμερικανούς τουρίστες σερβιτόρος παραλιακού εστιατορίου στη Μύκονο (…). Δεν είναι μεμονωμένη περίπτωση. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παραθεριστές συνεχίζουν να μιλούν για αντίστοιχα θρασύτατα περιστατικά σε ελληνικά νησιά» αναφέρει το ρεπορτάζ εστιάζοντας στο μπαράζ φορολογικών ελέγχων.

«Περίπου 50.000 ελέγχους εξήγγειλαν οι φορολογικές αρχές για τους καλοκαιρινούς μήνες – στις μεγάλες πόλεις όπως την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τον Πειραιά και την Πάτρα αλλά και στα τουριστικά νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου. Προκειμένου να μείνουν απαρατήρητοι, οι φορολογικοί επιθεωρητές περνούν με σορτς και T-shirt από καταστήματα με αναμνηστικά ή ανακατεύονται με τους τουρίστες, φορώντας μαγιό, σε beach bar. Ήδη οι φορολογικές αρχές καταγράφουν πρώτες επιτυχίες» παρατηρεί το ρεπορτάζ, σημειώνοντας ότι ήδη έχουν διεξαχθεί 7735 έλεγχοι κυρίως σε «εστιατόρια, ξενοδοχεία, μπαρ, ταβέρνες, παρόχους υπηρεσιών και καταστήματα λιανικής πώλησης. Σε μία στις τρεις περιπτώσεις εντοπίστηκαν φορολογικές παραβιάσεις». Όπως σημειώνει το ρεπορτάζ, «η φοροδιαφυγή θεωρείται μια από τις κύριες αιτίες της ελληνικής κρίσης». Σύμφωνα με στοιχεία της ελληνικής δεξαμενής σκέψης Dianeosis, το Δημόσιο χάνει ετησίως από τη φοροδιαφυγή έως και 16 δις ευρώ, ποσό που, όπως παρατηρεί το ρεπορτάζ, αγγίζει το «6% με 9% του ελληνικού ΑΕΠ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Oι αριθμοί «μιλούν»

Τον Ιούνιο, ελέγχθηκαν 7.735 επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα, με το μέσο ποσοστό παραβατικότητας να ανέρχεται σε 32% και τους περισσότερους ελέγχους να διεξάγονται στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στην Πάτρα. Στα νησιά στην πρώτη θέση, σε ό,τι αφορά στον αριθμό των ελέγχων, βρίσκεται η Ζάκυνθος, ενώ η παραβατικότητα χτύπησε «κόκκινο» στην Κέρκυρα, με τους παραβάτες να ανέρχονται στους 6 στους 10 που ελέγχθησαν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, τον Ιούνιο, οι περιοχές όπου πραγματοποιήθηκαν οι περισσότεροι έλεγχοι ήταν η Αθήνα με 407 ελέγχους κατά τους οποίους διαπιστώθηκε 37% παραβατικότητα, αλλά και η Θεσσαλονίκη όπου διενεργήθηκαν 289 έλεγχοι και εντοπίστηκαν παραβάσεις στο 55% των ελεγχόμενων. Ακολουθούν η Πάτρα με 233 ελέγχους και 36% παραβατικότητα, η Κατερίνη με 200 ελέγχους και 36% παραβατικότητα, η Ζάκυνθος με 186 ελέγχους και 41% παραβατικότητα, το Ηράκλειο με 28% παραβατικότητα, το Αργοστόλι όπου διενεργήθηκαν 173 έλεγχοι με 29% παραβατικότητα, το Ρέθυμνο με 166 ελέγχους και 20% παραβατικότητα, η Ρόδος με 166 ελέγχους και 43% παραβατικότητα, τα Χανιά με 164 ελέγχους και 28% παραβατικότητα, η Μύκονος με 159 ελέγχους και ποσοστό παραβατικότητας 43%, η Σαντορίνη με 151 ελέγχους και 56% παραβατικότητα και η Κέρκυρα όπου διενεργήθηκαν 141 έλεγχοι και η παραβατικότητα ανήλθε στο 62%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, οι κλάδοι στους οποίους διαπιστώθηκε η μεγαλύτερη παραβατικότητα είναι οι ακόλουθοι: εκμετάλλευση ταξί 81%, πλυντήρια αυτοκινήτων 75%, ανθοπωλεία 73%, ταξιδιωτικά πρακτορεία 68%, μανικιούρ-πεντικιούρ 63%, δικηγόροι 63%, ψητοπωλεία – σουβλατζίδικα (χωρίς τραπεζοκαθίσματα) 62%, κομμωτήρια – κουρεία 62%, ενοικίαση μοτοποδηλάτων 57%, πρατήρια καυσίμων 54%, χερσαίες – θαλάσσιες μεταφορές 53%, λιανικό εμπόριο 36%, εστίαση 33%, καταλύματα 24%

Σχετικά με αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν από επιχειρηματίες της εστίασης στη Μύκονο, σε ό,τι αφορά στην αυστηρότητα των ελεγκτών, πηγές της ΑΑΔΕ σημειώνουν ότι στα τρία χρόνια που εφαρμόζεται το μέτρο των λουκέτων, δηλαδή ο νόμος του 1997 – καμία από τις επιχειρήσεις που βρέθηκε να φοροδιαφεύγει και οδηγήθηκε σε 48ωρο κλείσιμο δεν έχει δικαιωθεί από τα δικαστήρια, όταν προσέφυγε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης