Έλεγχο προκειμένου να διαπιστώσει πόσο αποτελεσματική είναι η αντιμετώπιση, εκ μέρους της ΕΕ, των προκλήσεων που θέτει το ηλεκτρονικό εμπόριο ως προς τον ΦΠΑ και τους δασμούς διενεργεί το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο.

Οι ελεγκτές θα εξετάσουν το κανονιστικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκειμένου να διαπιστώσουν κατά πόσον ο ΦΠΑ και οι δασμοί στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου εισπράττονται στο ακέραιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι απώλειες ΦΠΑ από το διασυνοριακό ηλεκτρονικό εμπόριο, που οφείλονται στην απαλλαγή των αποστολών μικρής αξίας, ανέρχονται έως και σε 5 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

«Η είσπραξη του ΦΠΑ και των δασμών στο διασυνοριακό ηλεκτρονικό εμπόριο ενείχε πάντοτε κίνδυνο εμφάνισης παρατυπιών. Συγκεκριμένα, οι τρέχουσες ρυθμίσεις αφήνουν περιθώριο για καταχρήσεις από προμηθευτές εκτός ΕΕ.

Αυτό αποτελεί σοβαρό μειονέκτημα για τους εμπόρους της ΕΕ και οδηγεί σε απώλεια εσόδων για την ΕΕ», σχολίασε η Ildikó Gáll-Pelcz, Μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου και αρμόδια για τον έλεγχο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενθαρρύνει το ηλεκτρονικό εμπόριο, καθώς επιδιώκει οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές να μπορούν να αγοράζουν και να πωλούν μέσω του διαδικτύου σε όλο τον κόσμο όπως κάνουν και στις τοπικές αγορές τους.

Ωστόσο, το ηλεκτρονικό εμπόριο αποτελεί τομέα που εξακολουθεί να ενέχει τον κίνδυνο εμφάνισης παρατυπιών ως προς τον ΦΠΑ και τους δασμούς. Αυτό επηρεάζει άμεσα τους προϋπολογισμούς των κρατών μελών και έμμεσα τον προϋπολογισμό της ΕΕ, δεδομένου ότι μειώνει τις συνεισφορές των κρατών μελών που βασίζονται στους δασμούς και στον ΦΠΑ.

Ενώ η ενιαία αγορά κατήργησε τους συνοριακούς ελέγχους για το ενδοενωσιακό εμπόριο μεταξύ κρατών μελών, τελωνειακοί έλεγχοι εξακολουθούν να διενεργούνται στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης για όλα τα μη ενωσιακά προϊόντα που εισέρχονται σε κάθε κράτος μέλος.

Από αυτή την άποψη, οι ψηφιακά παρεχόμενες από τρίτη χώρα υπηρεσίες αποτελούν ιδιαίτερο κίνδυνο, καθώς, ακριβώς επειδή δεν υπάρχει φυσική διέλευση συνόρων, δεν υποβάλλονται στους ίδιους ελέγχους με τα εμπορεύματα που εισέρχονται στην ΕΕ.

Ο έλεγχος περιλαμβάνει επισκέψεις στις Κάτω Χώρες, στην Αυστρία, στη Γερμανία, στην Ιρλανδία και στη Σουηδία. Η σχετική έκθεση αναμένεται να δημοσιευθεί περί τα μέσα του 2019.

Σκοπός του παρόντος δελτίου Τύπου είναι η παρουσίαση των κύριων μηνυμάτων του δελτίου ελέγχου του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου. Το πλήρες κείμενο του δελτίου ελέγχου διατίθεται στον ιστότοπο eca.europa.eu.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης