Μπορεί τα οικονομικά αποτελέσματα να είναι περίπου πενιχρά, αλλά τα στατιστικά στοιχεία για τα αποτελέσματα του προγράμματος εθελούσιας αποκάλυψης εισοδημάτων που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2016 και μετά από τρεις παρατάσεις πήρε μορφή μόνιμης ρύθμισης με το πρόσφατο πολυνομοσχέδιο, έχουν και μια άλλη ανάγνωση:

460.120 αιτήσεις (οι 136.624 με μοναδικά ΑΦΜ) υποβλήθηκαν στο πρόγραμμα αποκάλυψης «μαύρου χρήματος», δείγμα πως μπορεί η εισπρακτική επιτυχία – κατά πολλούς- να είναι συζητήσιμη πλην η «εμπορικότητα» του μέτρου είναι μεγάλη αφού έπεισε τόσες χιλιάδες φορολογούμενους να ομολογήσουν “φοροδιαφυγή” ή “φοροαποφυγή”. Μάλιστα σε βάθος χρόνου είναι πιθανόν αυτό να αποτελέσει τη βάση δημιουργίας μιας ευρύτερης φορολογικής συνείδησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα έσοδα

Αξιοσημείωτο είναι επίσης πως από τον Οκτώβριο του 2016 μέχρι τον Νοέμβριο του 2017 τα συνολικά αδήλωτα εισοδήματα που δηλώθηκαν αγγίζουν τα 10 δισ. ευρώ (9,5 δισ. ευρώ) και από αυτά προέκυψαν φόροι και πρόστιμα 711 εκατ. ευρώ.

Στα ταμεία μπήκαν 220 εκατ. ευρώ.
Οι αιτήσεις (κάποιες είναι των ιδίων για περισσότερες της μιας χρήσης οικονομικού έτους) είναι τροποποιητικές ή εκπρόθεσμες αρχικών δηλώσεων και το πρόγραμμα έληξε στις 25 Δεκεμβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όμως με το πολυνομοσχέδιο ήδη έχει πάρει μόνιμη μορφή, αφού δίνει τη δυνατότητα στους φορολογούμενους να υποβάλλουν τροποποιητικές ή διορθωτικές δηλώσεις καταβάλλοντας αυτοτελή φόρο και όχι πρόστιμα.

Δηλαδή:

-αν η δήλωση γίνει πριν την εντολή φορολογικού ελέγχου, τότε επιβάλλεται πρόστιμο 100-500 ευρώ συν τόκος 8,7% ετησίως

-αν η δήλωση γίνει μετά την κοινοποίηση ελέγχου τότε, πέραν του, κυρίου φόρου, επιβάλλεται 10%-50% επί του κύριου φόρου. Αν όμως αυτό πληρωθεί εντός 30 ημερών από τη βεβαίωσή του τότε δίδεται έκπτωση 40% επί του προστίμου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης