Κίνητρο 150 ευρώ το μήνα δίνει ο ΕΦΚΑ στους υπαλλήλους του προκειμένου να εκκαθαρίσουν πιο γρήγορα τις αποφάσεις για περίπου 138.899 συντάξεις που είναι σε εκκρεμότητα πάνω από δυόμισι χρόνια.

Σύμφωνα με τον “Ελεύθερο Τύπο” χθετική εισήγηση ενέκρινε χθες το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου σε έκτακτη συνεδρίαση και υπό το κράτος πανικού γιατί ο στόχος είναι να βγαίνουν 20.000 αποφάσεις κάθε μήνα!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν δεν πιαστούν οι στόχοι η ζημιά θα είναι διπλή: Αφενός το υπουργείο Εργασίας θα πρέπει να βγάλει απόφαση για να επιστρέψει τα χρήματα από την έκτακτη επιχορήγηση που πήρε από την τρόικα για τον σκοπό αυτό και αφετέρου, όπως προβλέπει ο νόμος 4438/2016 πάνω στον οποίο “πάτησε” ο ΕΦΚΑ για να εγκρίνει την έκτακτη παροχή των 150 ευρώ, το υπουργείο Οικονομικών μπορεί να αφαιρέσει από την επιχορήγηση του ΕΦΚΑ το ποσό που δεν κατάφερε να πληρώσει για τις συντάξεις που καθυστερούν!

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο πανικός σε υπουργείο Εργασίας και ΕΦΚΑ μπροστά στον κίνδυνο απώλειας των έτοιμων χρημάτων που δίνει η τρόικα, οδήγησε τη διοίκηση του Ταμείου στην απόφαση να εγκρίνει ως πρόσθετο μπόνους στους υπαλλήλους-εισηγητές και μέλη των ομάδων εργασίας για την έκδοση των συντάξεων ένα ποσό της τάξης των 150 ευρώ, μήπως και τους δελεάσει για να αυξήσουν τους ρυθμούς με περισσότερες αποφάσεις κάθε μήνα.

Τα 150 ευρώ το μήνα για να βγαίνουν πιο γρήγορα οι συντάξεις, παρότι δεν είναι ευκαταφρόνητα, δεν είναι βέβαιο ότι θα φέρουν αποτέλεσμα, γιατί στην τσέπη θα μένουν καθαρά κάπου 120 ευρώ. Στην πράξη σημαίνει ότι κάθε υπάλληλος που είναι επιφορτισμένος με τις συντάξεις θα παίρνει 50 ευρώ για να βγάζει 3 αποφάσεις επιπλέον πέρα από αυτές που εκδίδει κάθε μήνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με πληροφορίες από υψηλόβαθμα στελέχη του ΕΦΚΑ, η επίσπευση που ζητείται από τους υπαλλήλους στην έκδοση των συνταξιοδοτικών αποφάσεων, έχει τον όρο να αναστείλουν τις άδειες του καλοκαιριού και να πάρουν μόνον μια εβδομάδα!
Το ποσό που έχει εξασφαλιστεί με το δάνειο της τρόικας για τις εκκρεμείς κύριες συντάξεις όλων των Ταμείων, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ, είναι 859 εκατ. ευρώ. Από αυτά ο ΕΦΚΑ διέθεσε τα πρώτα 70 εκατ. ευρώ ως το τέλος Μαΐου! Το υπουργείο Εργασίας, μάλιστα, βλέποντας ότι θα χαθούν τα λεφτά για τις συντάξεις και εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι θα μείνουν μόνιμα με τις προσωρινές συντάξεις, άλλαξε την απόφαση και όρισε νέο χρονοδιάγραμμα πληρωμών ως το τέλος Ιουνίου του 2018, φορτώνοντας δηλαδή άλλους 12 μήνες αναμονής στους συνταξιούχους που περιμένουν την οριστική σύνταξη.

Απάντηση Μπακαλέξη

Κίνητρο απόδοσης προς τους υπαλλήλους που θα δηλώσουν ότι επιθυμούν να απασχοληθούν, μετά το ωράριό τους, για την έκδοση συνταξιοδοτικών αποφάσεων θα δοθεί από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), όπως τόνισε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διοικητής του ΕΦΚΑ Αθανάσιος Μπακαλέξης.

Ο κ. Μπακαλέξης διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται για γρηγορόσημο λέγοντας ότι “είναι μία πρωτοβουλία που την ξεκίνησε η κυβέρνηση, την σχεδιάζουμε και θα ξεκινήσει το επόμενο διάστημα και στόχος είναι, μέχρι το τέλος του έτους, να έχουμε εκκαθαρίσει 110.000 με 120.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης που είναι σε εκκρεμότητα”, επαναλαμβάνοντας ότι είναι κίνητρο απόδοσης, δεν είναι γρηγορόσημο με ό,τι αρνητικό αυτό συνεπάγεται.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης