Από τον επόμενο μήνα πρέπει να αρχίσουν να εξοφλούν οι επαγγελματίες τις ασφαλιστικές οφειλές οι οποίες δημιουργήθηκαν από την «έναντι» καταβολή των εισφορών τους από 1/1/2107 και έπειτα, λόγω της πληρωμής μόνο των ελάχιστων εισφορών.

Διαφορετικά θα χάσουν την ασφαλιστική ενημερότητά τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό προκύπτει από δύο εγκυκλίους του Υπουργείου Εργασίας.

Η πρώτη εγκύκλιος εκδόθηκε τον περασμένο Οκτώβριο.

Σύμφωνα με αυτήν, «για το διάστημα από 1-1-2017 και μέχρι την εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών βάσει των εισοδημάτων του 2016, ο ασφαλισμένος θεωρείται ενήμερος εφόσον έχει καταβάλει, κατ’ ελάχιστον, το ποσό που αντιστοιχεί στην κατά περίπτωση κατώτατη μηνιαία βάση υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για όλους τους μήνες που προηγούνται της χορήγησης της βεβαίωσης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην ίδια εγκύκλιο επισημαίνεται ότι «μετά την οριστικοποίηση της ετήσιας ασφαλιστικής οφειλής βάσει των εισοδημάτων του 2016, και εφόσον προκύπτει υποχρέωση καταβολής εισφορών, για τη χορήγηση της σχετικής ενημερότητας απαιτείται η καταβολή του πλήρους ποσού της μηνιαίας δόσης».

Με άλλα λόγια, μέχρι την εκκαθάριση των εισφορών των επαγγελματιών βάσει των εισοδημάτων του 2016, μπορούν οι επαγγελματίες να παίρνουν ασφαλιστική ενημερότητα καταβάλλοντας μόνο τις ελάχιστες μηνιαίες εισφορές των 158 ευρώ (26,9% Χ 586 ευρώ/μήνα).

Μετά, όμως, την εκκαθάριση των εισφορών βάσει του εισοδήματος 2016 -και εφόσον φυσικά το εισόδημα που δήλωσαν το 2016 ξεπερνά τα 586 ευρώ/μήνα- θα πρέπει οι εν λόγω επαγγελματίες να καταβάλουν το υπόλοιπο ποσό (δηλαδή τη διαφορά μεταξύ των ελαχίστων εισφορών και των καταβλητέων μηναίων εισφορών βάσει εισοδήματος 2016), προκειμένου να συνεχίσουν να παίρνουν ασφαλιστική ενημερότητα.

Η δεύτερη σχετική εγκύκλιος εκδόθηκε την Τετάρτη και αφορά στον τρόπο, αλλά και στον χρόνο της εκκαθάρισης των ασφαλιστικών εισφορών βάσει των εισοδημάτων του 2016.

Σύμφωνα με την εν λόγω εγκύκλιο, η εκκαθάριση αυτή (βάσει της οποίας θα οριστικοποιηθεί η ασφαλιστική οφειλή σύμφωνα με τα εισοδήματα του 2016) θα γίνει τον προσεχή Μάρτιο.

Άρα, βάσει της εγκυκλίου του περασμένου Οκτωβρίου, από τον επόμενο μήνα (σ.σ.: Μάρτιο 2018) θα πρέπει όσοι επαγγελματίες δεν κατέβαλαν ολόκληρες τις μηνιαίες εισφορές τους – βάσει των ποσών που τους καταλόγιζε ο ΕΦΚΑ στα ειδοποιητήρια που έστελνε πέρυσι – να εξοφλήσουν τις οφειλές τους.

Οι οφειλές αυτές για όσους κατέβαλλαν πέρυσι μόνο τις ελάχιστες εισφορές των 158 ευρώ κάθε μήνα (έναντι μεγαλύτερου ποσού που τους καταλόγιζε ο ΕΦΚΑ βάσει εισοδήματος υψηλότερου των 586 ευρώ/μήνα) και παράλληλα δήλωσαν υψηλότερο εισόδημα το 2016 σε σχέση με το 2015 (και σε κάθε περίπτωση πάνω από 586 ευρώ/μήνα) θα αντιστοιχούν:

* Στο προαναφερθέν υπόλοιπο (δηλ. τη διαφορά μεταξύ καταβληθέντων ελαχίστων εισφορών των 158 ευρώ/μήνα και του ποσού που καταλόγιζε ο ΕΦΚΑ επί εισοδήματος υψηλότερου των 586 ευρώ/μήνα).

* Στη διαφορά μεταξύ των εισφορών που τους είχε καταλογίσει ο ΕΦΚΑ το 2017 με βάση το καθαρό εισόδημα του 2015 και των καταβλητέων εισφορών (για το 2017) με βάση το καθαρό δηλωτέο εισόδημα του 2016.

Βάσει όσων προκύπτουν από την προχθεσινή εγκύκλιο, οι παραπάνω διαφορές θα καταβληθούν σε πέντε ισόποσες μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από τον επόμενο μήνα.

Συνεπώς, σε περίπου 30 μέρες από σήμερα (δηλαδή γύρω στα μέσα Μαρτίου), στα ειδοποιητήρια για τις εισφορές του Φεβρουαρίου 2018 (με βάση το εισόδημα του 2016), θα αποτυπώνεται, ειδικά για τους επαγγελματίες που δήλωσαν υψηλότερο εισόδημα το 2016 σε σχέση με το 2015 (και σε κάθε περίπτωση πάνω από 586 ευρώ/μήνα):

α) το υπόλοιπο από τις εισφορές που δεν καταβλήθηκαν το 2017 λόγω της μερικής καταβολής που έκαναν

β) το χρεωστικό υπόλοιπο από τον συμψηφισμό μεταξύ των καταβληθεισών εισφορών (βάσει καθαρού εισοδήματος του 2015) και των καταβλητέων εισφορών (με βάση το καθαρό δηλωτέο εισόδημα του 2016).

Αν οι επαγγελματίες αυτοί δεν εξοφλήσουν και τα δύο παραπάνω υπόλοιπα (Α,Β), μαζί φυσικά με τις νέες τρέχουσες εισφορές βάσει του 85% του ακαθαρίστου εισοδήματός τους για το 2016 (σ.σ.: του 85% του καθαρού δηλωτέου εισοδήματος 2016 + των καταβλητέων εισφορών βάσει καθαρού δηλωτέου εισοδήματος 2016), τότε θα χάνουν την ασφαλιστική ενημερότητά τους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης