Την αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης, για όσους απασχολούνται περισσότερα από 35 χρόνια, ζητάει με επιστολή της προς την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, η διοίκηση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας.

Αναλυτικότερα στην επιστολή επισημαίνεται, ότι μετά την πλήρη εφαρμογή του Ν. 4387/16 από την 1η Ιανουαρίου του 2019, οι ελεύθεροι επαγγελματίες λαμβάνουν σημαντικά χαμηλότερες συντάξεις, παρόλο που η πλειοψηφία αυτών, παραμένουν στην αγορά εργασίας και πέραν των 40 ετών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η διοίκηση του Β.Ε.Α, υπό τον πρόεδρό της Παύλο Ραβάνη, αναμένεται να ζητήσει συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση και υφυπουργό Κοινωνικών Υποθέσεων Νότη Μηταράκη, προκειμένου να συζητήσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματοβιοτέχνες.

Στην επιστολή επισημαίνεται:

«Τα μέλη μας, ασφαλισμένοι του τ. Ο.Α.Ε.Ε., με ιδιαιτέρως αυστηρές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης σε σχέση με άλλα εντασσόμενα στον Ε.Φ.Κ.Α. ταμεία, συχνά αναγκάζονται λόγω των συνθηκών, ιδίως μετά τα χρόνια της κρίσης, να παραμείνουν ενεργοί ασφαλισμένοι μετά και τη συμπλήρωση της 40/ετίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με δεδομένα τα οφέλη από τη συνέχιση της απασχόλησης και την παράταση του εργασιακού βίου για το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα, είμαστε βέβαιοι ότι ο σχεδιασμός του Υπουργείου για βελτίωση των ποσοστών αναπλήρωσης, πρέπει οπωσδήποτε να συμπεριλάβει επιπλέον, ειδική αναφορά και μέριμνα, για εκείνους τους ασφαλισμένους που συμπληρώνουν πέραν των 40 ετών ασφάλισης, δημιουργώντας κίνητρα παραμονής στον ενεργό βίο και στην ακριβόχρονη καταβολή των ασφαλιστικών τους εισφορών, ώστε να απολαύσουν κατά τη συνταξιοδότηση τα μέγιστα δυνατά οφέλη.

Στο πλαίσιο αυτό, της θεσμοθέτησης μέτρων για την αποκατάσταση των κοινωνικοασφαλιστικών συμφερόντων των ασφαλισμένων που συμπληρώνουν πολλά έτη ασφάλισης και προκειμένου να αποκατασταθεί η σχέση εμπιστοσύνης των ασφαλισμένων μελών μας, που παρέμειναν στην ασφάλιση στα χρόνια της κρίσης, εκπληρώνοντας στο ακέραιο τις κοινωνικοασφαλιστικές τους υποχρεώσεις, πρέπει στον ίδιο σχεδιασμό να συμπεριλάβετε την θεσμοθέτηση “προσωπικής διαφοράς” σε σύγκριση με το ποσό που θα ελάμβαναν προ του ν. 4387/2016 και για εκείνους που θα συνταξιοδοτηθούν κατά το έτος 2019 και εντεύθεν, ώστε το ποσό της κανονιζόμενης σύνταξης, να τελεί σε απόλυτη συνάρτηση με το τι συνεισέφεραν κατά τη διάρκεια του ασφαλιστικού τους βίου.

Ζητούμε, στο πλαίσιο ανασχεδιασμού των ποσοστών αναπλήρωσης της ανταποδοτικής σύνταξης, να ληφθεί ειδική μέριμνα για εκείνους που συμπληρώνουν πάνω από 40 έτη ασφάλισης, αλλά και επαύξησης του ποσού της σύνταξης σε περιπτώσεις που το σύστημα υπολογισμού των ενταχθέντων στον ΕΦΚΑ ταμείων οδηγούσε σε υψηλότερα ποσά».

Σύμφωνα με ειδικούς στην κοινωνική ασφάλιση:

– Έμπορος ασφαλισμένος στον ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ) σε μεσαίες κατηγορίες συμπλήρωσε το 2012 με εξαγορά πλασματικών την απαραίτητη 35ετία και κατοχύρωσε συνταξιοδοτικό δικαίωμα ώστε να μπορεί να αποχωρήσει στην ηλικία των 60 ετών. Συμπλήρωσε το 60ο του έτος το 2018 και συνεπώς μπορεί να συνταξιοδοτηθεί μέσα στο 2019 στα 61.

Με τον σημερινό τρόπο υπολογισμού θα λάβει κύρια σύνταξη 889 ευρώ (προ φόρου και υγ. περίθαλψης). Με τον παλιό τρόπο υπολογισμού που ίσχυε πριν τον ν. Κατρούγκαλου, ακόμη και μετά τις περικοπές, θα ελάμβανε 1.009 ευρώ (προ φόρου και υγ. περίθαλψης).

– Έμπορος ασφαλισμένος στον ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ) στις ανώτατες υποχρεωτικές κατηγορίες συμπλήρωσε 40ετία το 2019 και έχει ήδη συμπληρώσει το 62ο έτος της ηλικίας του και μπορεί άμεσα να συνταξιοδοτηθεί.. Με τον σημερινό τρόπο υπολογισμού του ν. 4387/2016 (ν. Κατρούγκαλου) θα λάβει κύρια σύνταξη 1.117 ευρώ (προ φόρου και υγ. περίθαλψης). Με τον παλιό τρόπο υπολογισμού, που ίσχυε πριν τον ν. Κατρούγκαλου, ακόμη και μετά τις περικοπές, θα ελάμβανε 1.771 ευρώ (προ φόρου και υγ. περίθαλψης).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης