Την αύξηση των δαπανών για συντάξεις προβλέπει η εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού για το 2022. Η αύξηση αυτή θα οφείλεται στην αναμενόμενη αύξηση του αριθμού των νέων συνταξιούχων, καθώς και την εφαρμογή των διατάξεων του ν. 4670/2020 (νόμος Βρούτση) ως προς τα ποσοστά αναπλήρωσης, ενώ η αυξημένη δαπάνη για την καταβολή των επικουρικών συντάξεων και των εφάπαξ παροχών αποδίδεται στην επιτάχυνση του ρυθμού εκκαθάρισης των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης.

Αναλυτικά, για το 2022, η εισηγητικη έκθεση του προϋπολογισμού αναφέρει πως το ισοζύγιο των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης προβλέπεται να διαμορφωθεί σε πλεόνασμα ύψους 960 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας σημαντική βελτίωση, σε σχέση με την εκτίμηση του ΜΠΔΣ 2022-2025, κατά 576 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα συνολικά έσοδα προβλέπεται ότι θα παρουσιάσουν αύξηση κατά 974 εκατ. ευρώ σε σχέση με τις εκτιμήσεις του ΜΠΔΣ 2022-2025.

Ειδικότερα, η εν λόγω αύξηση οφείλεται κυρίως στην αναμενόμενη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 538 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα της προσδοκώμενης αύξησης της απασχόλησης, λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία εκτέλεσης και το αναθεωρημένο μακροοικονομικό σενάριο. Ταυτόχρονα, αυξημένες προβλέπονται και οι μεταβιβάσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό, γεγονός που οφείλεται κυρίως:

-στην αυξημένη επιχορήγηση που εκτιμάται ότι θα λάβει ο ΕΟΠΥΥ για την κάλυψη της δαπάνης συμψηφισμού της αυτόματης επιστροφής (clawback) φαρμακευτικής δαπάνης με ποσοστά επί των δαπανών έρευνας και ανάπτυξης και των δαπανών επενδυτικών σχεδίων ανάπτυξης προϊόντων ή υπηρεσιών ή γραμμών παραγωγής και

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

-στην αύξηση της επιχορήγησης για την κάλυψη της απώλειας εσόδων του e-ΕΦΚΑ και του ΟΑΕΔ από την παράταση και για το έτος 2022 της μείωσης κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα.

Αντίστοιχα, οι δαπάνες των ΟΚΑ προβλέπεται ότι θα είναι αυξημένες σε σχέση με την εκτίμηση του ΜΠΔΣ 2022-2025 κατά 399 εκατ. ευρώ.

Η εν λόγω αύξηση οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση της δαπάνης για την καταβολή κύριων και επικουρικών συντάξεων, εφάπαξ παροχών και παροχών ασθένειας σε είδος.

Ειδικότερα, η αύξηση της δαπάνης των κύριων συντάξεων αντικατοπτρίζει την αναμενόμενη αύξηση του αριθμού των νέων συνταξιούχων, καθώς και την εφαρμογή των διατάξεων του ν. 4670/2020 ως προς τα ποσοστά αναπλήρωσης, ενώ η αυξημένη δαπάνη για την καταβολή των επικουρικών συντάξεων και των εφάπαξ παροχών αποδίδεται στην επιτάχυνση του ρυθμού εκκαθάρισης των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης.

Σε σχέση με το 2021, η εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού αναφέρει πως το δημοσιονομικό αποτέλεσμα των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης (Ασφαλιστικά Ταμεία, ΟΑΕΔ, ΕΟΠΥΥ, ΟΠΕΚΑ και ΝΑΤ) για το 2021 εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει βελτίωση κατά 255 εκατ. ευρώ, σε σχέση με τις προβλέψεις του ΜΠΔΣ 2022-2025 και αναμένεται να διαμορφωθεί σε πλεόνασμα ύψους 392 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, τα συνολικά έσοδα εκτιμάται ότι θα παρουσιάσουν αύξηση κατά 644 εκατ. ευρώ, αντικατοπτρίζοντας κυρίως την εκτιμώμενη αύξηση των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές κατά 454 εκατ. ευρώ.

Η αναθεωρημένη εκτίμηση οφείλεται κατά κύριο λόγο στην επίδραση του αυξημένου ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας επί των εισφορών, σε σχέση με τις προβλέψεις του ΜΠΔΣ.

Αντίστοιχα, οι δαπάνες εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 389 εκατ. ευρώ έναντι των προβλέψεων του ΜΠΔΣ 2022-2025. Η εν λόγω μεταβολή οφείλεται κατά κύριο λόγο:

-στην αύξηση κατά 164 εκατ. ευρώ των κοινωνικών παροχών, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην αυξημένη δαπάνη για την καταβολή κύριων και επικουρικών συντάξεων και τη συνεπακόλουθη αυξημένη δαπάνη καταβολής εφάπαξ αποζημίωσης, ως αποτέλεσμα της επιτάχυνσης του ρυθμού εκκαθάρισης εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, αλλά και στην εφαρμογή των διατάξεων του ν. 4670/2020, ως προς τα ποσοστά αναπλήρωσης των κύριων συντάξεων και

-στην αυξημένη, κατά 154 εκατ. ευρώ, δαπάνη των κοινωνικών παροχών σε είδος, αντανακλώντας την προσπάθεια κάλυψης της αυξημένης ζήτησης για υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης εν μέσω πανδημίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης