Εντός ολίγων ωρών αναμένεται η ανακοίνωση για τη χαλάρωση των κεφαλαιακών περιορισμών, σύμφωνα με πληροφορίες από τραπεζικούς κύκλους.

Οι πολίτες θα δύνανται στο εξής να ανοίξουν τραπεζικό λογαριασμό, ανεξάρτητα από το εάν έχουν ήδη λογαριασμό σε μία ή περισσότερες τράπεζεςΕπί της ουσίας, πρόκειται για αύξηση του ορίου αναλήψεων από τα 1.800 ευρώ μηνιαίως στα 2.300 ευρώ. Πρόκειται για την πρώτη αύξηση του ποσού ανάληψης (σωρευτικά) έπειτα από τον Ιούνιο του 2015, οπότε και τέθηκαν σε ισχύ τα capital controls.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τις νέες αυτές ενέργειες ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας έχει ήδη ενημερώσει τους τραπεζίτες και ως εκ τούτου έχουν κινηθεί οι σχετικές διαδικασίες.

Εκτός από την αύξηση του ορίου αναλήψεων προωθούνται κι άλλα μέτρα, όπως το άνοιγμα κάθε είδους λογαριασμού στις τράπεζες, αλλά και νέα αυξημένα όρια στις συναλλαγές του trade finance (εισαγωγές/εξαγωγές).

Οι πολίτες θα δύνανται στο εξής να ανοίξουν τραπεζικό λογαριασμό, ανεξάρτητα από το εάν έχουν ήδη λογαριασμό σε μία ή περισσότερες τράπεζες. Η εν λόγω ρύθμιση έρχεται σε συνέχεια της διευκόλυνσης που υπάρχει πλέον για το άνοιγμα νέων τραπεζικών λογαριασμών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την 1η Δεκεμβρίου 2017 είχε επιτραπεί το άνοιγμα νέου λογαριασμού, όψεως ή καταθετικού, από φυσικό πρόσωπο μέσω της δημιουργίας νέου κωδικού πελάτη. Ως προϋπόθεση είχε τεθεί η μη ύπαρξη άλλου λογαριασμού σε έτερο πιστωτικό ίδρυμα με τον ίδιο δικαιούχο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κλιμακούμενη χαλάρωση των κεφαλαιακών περιορισμών αποφασίζεται από την Τράπεζα της Ελλάδος και το Υπουργείο Οικονομικών, αναλόγως των εξελίξεων στη ρευστότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Όσον αφορά στη ρευστότητα, τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν περιορίσει την εξάρτησή τους από τον ELA στα 19 δισ. ευρώ, ενώ αύξησαν τις καταθέσεις τους κατά 4 δις το 2017.

Με τις εν λόγω αλλαγές η κυβέρνηση επιδιώκει να τονώσει το κλίμα αισιοδοξίας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος.

Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν πως η χαλάρωση θα οδηγήσει τους πολίτες να «βγάλουν από τα στρώματα» τα χρήματα που έχουν κρύψει και να εμπιστευτούν το τραπεζικό σύστημα.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης