Θετικό momentum για το σύνολο των τομέων στους οποίους δραστηριοποιείται η Viohalco επισημαίνουν στελέχη του ομίλου στην αρχή του 2021, με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 2020, χρονιά κατά την οποία καταγράφηκε αύξηση των προ φόρων κερδών κατά 86 % στα 59 εκατ. ευρώ.

Η θετική πορεία το 2020 στηρίχθηκε στους κλάδους χαλκού και καλωδίων, ενώ χαμηλότερες ήταν οι επιδόσεις του κλάδου των σωλήνων χάλυβα καθώς πολλά έργα εκμετάλλευσης κοιτασμάτων αναβλήθηκαν, του αλουμινίου λόγω της μείωσης των πωλήσεων στην αυτοκινητοβιομηχανία και στον τομέα μεταφορών και του χάλυβα λόγω της υποχώρησης των κατασκευών και της βιομηχανίας. Θετική ήταν η πορεία και του κλάδου των ακινήτων (παρά τις υποχρεωτικές μειώσεις ενοικίων που θεσπίστηκαν λόγω της πανδημίας).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την επίσημη εκτίμηση της εταιρείας για τις προοπτικές του 2021, «ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού κατά του Covid-19 ανά τον κόσμο και η επακόλουθη χαλάρωση των περιορισμών αναμένεται να οδηγήσει στη σταδιακή επάνοδο στην κανονικότητα των επιχειρηματικών λειτουργιών των εταιρειών της Viohalco, παρ΄ ότι δε μπορεί να προβλεφθεί η χρονική στιγμή αυτής της επανόδου».

Οι παράγοντες που αναμένεται να λειτουργήσουν ενισχυτικά, πέρα από τη σταδιακή άμβλυνση των συνεπειών της πανδημίας, είναι η ολοκλήρωση της έρευνας ανταγωνισμού στις ΗΠΑ χωρίς επιβολή δασμών για τα προϊόντα της εταιρείας, η στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές και ο εξηλεκτρισμός της οικονομίας που αυξάνουν τη ζήτηση για καλώδια και συναφή εξοπλισμό, καθώς και η υποκατάσταση του πλαστικού στις συσκευασίες από αλουμίνιο.

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της Viohalco για το 2020 ανήλθε σε 3.850 εκατ. ευρώ, μειωμένος κατά 8,3% έναντι του 2019, κατά κύριο λόγο εξαιτίας της μείωσης των τιμών μετάλλων διεθνώς και των όγκων πωλήσεων κατά τη διάρκεια του δευτέρου τριμήνου, ως συνέπεια της πανδημίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ενοποιημένο αναπροσαρμοσμένο EBITDA (λειτουργικά κέρδη) διαμορφώθηκε σε 295 εκατ. ευρώ για το έτος έναντι 3030 εκατ. το 2019.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης