Στις κεφαλαιαγορές προσφεύγει για τρίτη φορά μέσα σε 10 μήνες η Tesla του Elon Musk, πωλώντας νέες μετοχές αξίας έως 5 δισ. δολ., στην προσπάθειά της να «κεφαλαιοποιήσει» την εκτίναξη της τιμής της μετοχής της, με αφορμή την επικείμενη είσοδό της στον δείκτη S&P 500.

Η μετοχή της εταιρείας υποχωρούσε κατά 3,2% στις ηλεκτρονικές προσυνεδριακές συναλλαγές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κίνηση έρχεται μετά το κάλεσμα το οποίο απηύθυνε ο Musk στους υπαλλήλους της εταιρείας την 1η Δεκεμβρίου να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ως προς τις εταιρικές δαπάνες, παρά το γεγονός ότι η Tesla κατέγραψε το πέμπτο συναπτό τρίμηνο κερδοφορίας της το γ’ τρίμηνο του 2020.

Η αυτοκινητοβιομηχανία διέθετε 14,5 δισ. δολ. σε ρευστό και σε άλλα ισοδύναμα με ρευστό assets στα τέλη Σεπτεμβρίου, ωστόσο η ακόρεστη δίψα για μετοχές της τής έχει επιτρέψει να αυξήσει τις δαπάνες, διατηρώντας παράλληλα ισοσκελισμένο τον προϋπολογισμό της.

Η μετοχή της Tesla έχει εκτιναχθεί κατά 670% φέτος, κατά ένα μέρος λόγω της εισαγωγής της στον S&P 500, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 21 Δεκεμβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η τελευταία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας τον Σεπτέμβριο είχε ύψος 5 δισ. δολ., ενώ τον Φεβρουάριο είχε εκδώσει μετοχές αξίας 2 δισ. δολ.

Οι κινήσεις αυτές βοήθησαν την Tesla να υπερδιπλασιάσει τις δαπάνες της για νέες παραγωγικές μονάδες και εξοπλισμό από τις αρχές του έτους. Τα χρήματα που θα εισρεύσουν, σύμφωνα με τα σχέδια της εταιρείας, τα οποία ανακοινώθηκαν τον Οκτώβριο, θα χρησιμεύσουν στον διπλασιασμό των κεφαλαιακών δαπανών μέσα στην επόμενη διετία, εντός ενός εύρους 4,5 και 6 δισ. δολ.

Η Tesla κατασκευάζει αυτή την περίοδο δύο νέα εργοστάσια – ένα στο Όστιν του Τέξας και το πρώτο ευρωπαϊκό της, λίγο έξω από το Βερολίνο. Ταυτόχρονα επεκτείνει τις ήδη υπάρχουσες μονάδες της στο Φρέμοντ της Καλιφόρνια και στη Σαγκάη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης