Ισχυρές επιδόσεις επέδειξε η SUNLIGHT, μέλος του Ομίλου Olympia, στη πρωτόγνωρη γενικότερη ύφεση του 2020, αναδεικνύοντας ότι η στρατηγική επανατοποθέτηση της εταιρείας δημιουργεί νέες προοπτικές.

Η SUNLIGHT συνέχισε απρόσκοπτα την ψηφιοποίηση της παραγωγικής της διαδικασίας (Industry 4.0) και τις επενδυτικές της πρωτοβουλίες, επιβεβαιώνοντας τη θέση της ως μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες εφαρμογών αποθήκευσης ενέργειας στον κόσμο που συμβάλλουν στη μετάβαση της Ελλάδας και της Ευρώπης στην ηλεκτροκίνηση και στην πράσινη ενέργεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εταιρεία προχώρησε στη δημιουργία νέου ερευνητικού κέντρου για την ανάπτυξη τεχνολογικών προηγμένων λύσεων με βάση το λίθιο, στην έναρξη της λειτουργίας της θυγατρικής SUNLIGHT BATTERIES USA Inc. και στην ενδυνάμωση της παρουσίας της στην ιταλική και ευρωπαϊκή αγορά.

Τα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας για το 2020 επηρεάστηκαν από τον COVID-19, ωστόσο κινήθηκαν έντονα θετικά. Ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε €176,9 εκατ. για το 2020, έναντι €180,2 εκατ. το 2019, σημειώνοντας οριακή μείωση 1,8%. Αξίζει να σημειωθεί ότι αν οι τιμές μετάλλων παρέμεναν στα ίδια επίπεδα με αυτά του 2019, ο κύκλος εργασιών θα είχε καταγράψει αύξηση της τάξης του 5%.

Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε €18,3 εκατ. έναντι €11,7 εκατ. σημειώνοντας σημαντική άνοδο της τάξης του 56,4%, αποτελώντας τη μοναδική εταιρεία στον κλάδο της σε παγκόσμιο επίπεδο που εμφάνισε αύξηση όγκου πωλήσεων, καθώς και αύξηση κερδών μέσα στην πανδημία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η SUNLIGHT το 2020 κατάφερε να συντηρήσει ή και να αυξήσει τα μερίδια αγοράς της στις καίριες αγορές της Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής, παρά το γεγονός ότι οι κλάδοι που δραστηριοποιείται εμφάνισαν μείωση 20% παγκοσμίως. Ειδικότερα, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020, η SUNLIGHT κατέγραψε ρεκόρ πωλήσεων και κερδών, ενώ η δυναμική αυτή συνεχίζεται και το πρώτο εξάμηνο του 2021, όπου αναμένεται ακόμα μεγαλύτερη αύξηση πωλήσεων και κερδοφορίας, παρά τις μεγάλες επενδύσεις σε ανθρώπινο δυναμικό, ψηφιακό μετασχηματισμό, σε λειτουργίες και την ανάπτυξη προϊοντικής και τεχνολογικής καινοτομίας.

Η SUNLIGHT επιδιώκει να καταστεί τα επόμενα χρόνια ένας από τους σημαντικότερους παραγωγούς μπαταριών λιθίου για εφαρμογές έλξης (motive), αποθήκευσης ενέργειας ESS (Energy Storage Systems) αλλά και AGVs (Automated Guided Vehicles). Προς αυτή την κατεύθυνση στοχεύει και η δημιουργία του Ερευνητικού Κέντρου και της πρότυπης παραγωγικής μονάδας στη Ξάνθη, με τη συνολική επένδυση να ανέρχεται σε €105 εκατ., με το ποσό της χρηματοδότησης IPCEI ύψους €49,9 εκατ. να καλύπτει το 47% του συνολικού κόστους του έργου.

Παράλληλα, η SUNLIGHT, σε λιγότερο από έναν χρόνο από τη σύσταση της θυγατρικής της SUNLIGHT BATTERIES USA Inc. στη Β. Καρολίνα των ΗΠA και παρά τις δυσκολίες που προκάλεσαν οι συνθήκες της πανδημίας στις εργασίες ανέγερσης, ξεκίνησε επίσημα τη λειτουργία της. Μία αρχική επένδυση $10 εκατ. και εγκαταστάσεις συνολικής έκτασης 9.700 τ.μ. δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την ταχεία ενίσχυση του μεριδίου της σε μια από τις μεγαλύτερες αγορές μπαταριών παγκοσμίως.

Το επιχειρηματικό πλάνο για τη Βόρεια Αμερική περιλαμβάνει επενδύσεις που ξεπερνούν τα $150 εκατ. για την επόμενη διετία, με στόχο την περαιτέρω επέκταση στη συναρμολόγηση μπαταριών νέων τεχνολογιών και τη διεύρυνση των καναλιών διανομής και των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Αντίστοιχα, η εταιρεία προχώρησε στην εξαγορά του 78% της Batt-men Group, στη Vicenza της Ιταλίας, με στόχο την ενδυνάμωση της παρουσίας της εταιρείας, την επέκταση της προϊοντικής γκάμας και την αξιοποίηση των συνεργειών, προκειμένου να κατακτήσει ηγετική θέση και στη μεγάλη αγορά της Ιταλίας.

Με αφορμή την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων για το 2020, ο κ. Λάμπρος Μπίσαλας, διευθύνων σύμβουλος της SUNLIGHT, ανέφερε:

«Οι προκλήσεις του 2020 ανέδειξαν την ικανότητά μας να προσαρμοζόμαστε, αλλά και την ανθεκτικότητα που μας εξασφαλίζει το αναθεωρημένο επιχειρηματικό μοντέλο που υιοθετήσαμε στην καρδιά της πανδημίας. Πρώτη μας προτεραιότητα ήταν η ασφάλεια του προσωπικού μας και τα καταφέραμε περίφημα ως ομάδα. Συνεχίσαμε να επενδύουμε με ακόμη μεγαλύτερη επικέντρωση στην καινοτομία και τις τεχνολογικές λύσεις που απαντούν στις νέες προκλήσεις της εποχής, εστιάζοντας στη δημιουργία νέων προϊόντων και πρωτοπόρων τεχνολογικών λύσεων.

»Με το νέο και μεγαλύτερο κέντρο συναρμολόγησης μπαταριών της SUNLIGHT, δυναμικότητας 2GWh, που βρίσκεται στη Β. Καρολίνα των ΗΠA, και τις εξαγορές στην Ιταλία, εδραιώνουμε περαιτέρω την παρουσία μας στο διεθνή στίβο της αποθήκευσης ενέργειας. Παράλληλα, συνεχίζουμε με ένα πολύ επιθετικό επενδυτικό σχέδιο που προβλέπει εξαγορές και επενδύσεις για την τεχνολογική αναβάθμιση της εταιρείας και τη διείσδυση σε καίριες αγορές, καθώς και αναζήτηση ευκαιριών για περαιτέρω καθετοποίηση, όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο.

»Ως μία από τις κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας στην παραγωγή συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας, καλούμαστε να παίξουμε σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, με βιώσιμες λύσεις και τεχνολογικές πλατφόρμες που βελτιώνουν τη ζωή των ανθρώπων».

Στους ρυθμούς του εργοστασίου μπαταριών της Ξάνθης κινήθηκαν και οι δύο παραγωγικές μονάδες σε Κομοτηνή και Βερόνα, οι οποίες αποτελούν αναπόσπαστα τμήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα της SUNLIGHT.

Η μονάδα ανακύκλωσης στην Κομοτηνή, στο 2ο εξάμηνο του 2020, πέτυχε -σε χρόνο ρεκόρ- αύξηση της παραγωγικότητας σε πρωτόγνωρα επίπεδα στην ιστορία λειτουργίας της, εξασφαλίζοντας την απρόσκοπτη τροφοδοσία του εργοστασίου της Ξάνθης, καθώς η ζήτηση διπλασιάστηκε σε αυτό το διάστημα. Η μονάδα της Βερόνα διπλασίασε την παραγωγική της δυναμικότητα εντός του 2020 και αποτελεί σημαντικό κρίκο στην ταχεία εξυπηρέτηση των OEMs (Original Equipment Manufacturers) και των λοιπών πελατών στη Δυτική και Βόρεια Ευρώπη.

Σημαντική ήταν η συμβολή της SUNLIGHT και στην τοπική κοινωνία το 2020. Η εταιρεία διέθεσε το ποσό των €412.000 για την αγορά ιατρικού εξοπλισμού για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, στηρίζοντας τα νοσοκομεία της Καβάλας, Ξάνθης, Κομοτηνής και Βερόνας στην Ιταλία.

Επιπλέον, πρόσφερε τεχνολογικό εξοπλισμό στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης στις τοπικές κοινωνίες στις οποίες δραστηριοποιείται.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης