Στην επιλογή της Τράπεζας της Ελλάδας να δημιουργήσει μία Συλλογή με έργα τέχνης Ελλήνων καλλιτεχνών, αναφέρθηκε ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στα Εγκαίνια της Έκθεσης «Τόποι Αναφοράς – Από τη συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος».

Όπως ανέφερε ο κ. Στουρνάρας η επιλογή αυτή της ΤτΕ «μαρτυρεί το ενδιαφέρον, την πίστη και τη δέσμευσή της στην προστασία και την ενίσχυση της καλλιτεχνικής δημιουργίας, αλλά και το στόχο της να συμβάλλει στη διαφύλαξη και την προώθηση της εγχώριας εικαστικής ιστορίας και πολιτιστικής κληρονομιάς».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δίπλα στη σημασία του ρόλου της για την οικονομία, η Τράπεζα αναγνωρίζει και τη σημασία της αποστολής της ως θεματοφύλακα της ιστορίας», τόνισε στην ομιλία του ο διοικητής της ΤτΕ και πρόσθεσε:

«Γι’ αυτό και συλλέγει, από την έναρξη της λειτουργίας της, τεκμήρια και έργα τέχνης που εμπλουτίζουν τα αρχεία και τις συλλογές της, διαφυλάττοντας τα ίχνη κατ’ αρχήν της οικονομικής και πολιτικής εξέλιξης της χώρας αλλά και, αλληλένδετα, της κοινωνικής και πολιτιστικής έκφρασής της. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η Τράπεζα της Ελλάδος συνιστά έναν τόπο αναφοράς και μια δεξαμενή ιστορικής μνήμης».

Ανέφερε παράλληλα ότι «η επέτειος των 90 ετών μάς έδωσε την αφορμή να δημιουργήσουμε έναν ακόμη τόπο αναφοράς: αυτήν εδώ την έκθεση έργων τέχνης με τίτλο Τόποι αναφοράς – Από τη συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την έκθεση διοργάνωσε το Κέντρο Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας, το οποίο είναι υπεύθυνο, μεταξύ άλλων, και για τη Συλλογή έργων τέχνης μας. Τα περίπου 160 έργα τέχνης που παρουσιάζονται στην έκθεση επιλέχθηκαν από την επιμελήτριά της, κα Χάρι Κανελλοπούλου, επειδή αντανακλούν διαχρονικές αξίες και ιστορικούς συμβολισμούς, ενώ παράλληλα φέρνουν στο προσκήνιο ενδιαφέρουσες πτυχές και ορόσημα της καλλιτεχνικής, αλλά και της γενικότερης, ελληνικής ιστορίας.

Προβάλλοντας ως σημεία αναφοράς κύριες θεματικές που απασχόλησαν κατά καιρούς και στο διηνεκές τους Έλληνες καλλιτέχνες – την αρχαιότητα, τον καθημερινό κόσμο, το τοπίο – η έκθεση αναδεικνύει, εντέλει, και την ίδια τη Συλλογή ως έναν τόπο αναφοράς ιδεών που αφορούν την πολιτισμική ταυτότητα της Ελλάδας, όχι μόνον σε σχέση με την εποχή της εμφάνισής τους αλλά και με διαχρονική ισχύ».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης