Μπορεί τα αποτελέσματα του 2018 της ΔΕΗ να ήταν ασθενέστερα από τα αναμενόμενο ο S&P ωστόσο εκτιμά ότι οι πιστωτικές της γραμμές μπορούν να στηρίξουν τις ανάγκες ρευστότητάς της για τους επόμενους 12 μήνες.

Ο οίκος επισημαίνει επίσης πως έχει ήδη λάβει υπόψη τους κινδύνους που σχετίζονται με την μακροχρόνια βιωσιμότητα της ΔΕΗ λόγω των συνεχιζόμενων δύσκολων συνθηκών της αγοράς και την υψηλά μοχλευμένη κεφαλαιακή δομή όπως και το σχετικά βραχυπρόθεσμο χρέος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπλέον ο S&P αναφέρει πως αναμένει η ΔΕΗ να λάβει υποστήριξη από την ελληνική κυβέρνηση σε περίπτωση περαιτέρω οικονομικής πίεσης.

Όπως αναφέρει ο οίκος στο τέλος του 2018, το καθαρό χρέος της ΔΕΗ ανήλθε σε 3,7 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου προέρχεται από δάνεια με εγχώριες τράπεζες και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, καθώς και ένα δάνειο από την κοινοπραξία ξένων τραπεζών για την κατασκευή της μονάδας του Πτολεμαίου.

Το πρώτο τρίμηνο του 2019, αναφέρει ο S&P, η εταιρεία είχε περίπου ρευστότητα ύψους 435 εκατ. ευρώ συν 702 εκατ. ευρώ διαθέσιμα σε πιστωτικές γραμμές οι οποίες λήγουν μετά το 2022. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό έρχεται σε σύγκριση με το χρέος ύψους 1,1 δισ. ευρώ που λήγει τους επόμενους 24 μήνες συμπεριλαμβανομένων 350 εκατ. ευρώ την 1η Μαΐου. Το επόμενο χρέος που  υπερβαίνει τα 100 εκατ. ευρώ, ωριμάζει μετά το 2020.
 
Ο οίκος επίσης εκτιμά πως δεν προβλέπει κάποια σημαντική βελτίωση στα οικονομικά της ΔΕΗ το 2019 ωστόσο προβλέπει πως θα υπάρξει κάποια βελτίωση στα EBITDA φέτος χάρη στην κατάργηση του τέλους για την κάλυψη του ελλείμματος για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (196,3 εκατ. ευρώ το 2018).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης