Συστήματα Sunlight: 92% εξαγωγές και ενισχυμένη διεθνής παρουσία το 2017

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 26 Μαρτίου 2018, 14:55
Συστήματα Sunlight: 92% εξαγωγές και ενισχυμένη διεθνής παρουσία το 2017
Σε 92%, από 84%, αυξήθηκε το ποσοστό των εξαγωγών της "Συστήματα Sunlight" το 2017, χρονιά κατά την οποία η εταιρεία παγίωσε την ήδη έντονη παρουσία της στις διεθνείς αγορές. Παράλληλα, όπως τονίζει σε σχετική της ανακοίνωση, διεύρυνε το προϊοντικό της χαρτοφυλάκιο, αύξησε σημαντικά την παραγωγή της και πέτυχε την επέκτασή της σε νέες γεωγραφικές περιοχές.

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνει η εταιρεία, με βάση την Υπερσύγχρονη Μονάδα Παραγωγής στο Νέο Όλβιο Ξάνθης, η Συστήματα Sunlight, προχώρησε στην αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας του εργοστασίου της, μέσα από επενδύσεις σε νέο, αποδοτικότερο εξοπλισμό, συνολικής αξίας €4,3 εκ.

Οι επενδύσεις αυτές οδήγησαν σε αύξηση της παραγωγής κατά 24%, με την ετήσια παραγωγή να σημειώνει ιστορικό υψηλό 1,9 εκ. στοιχείων, καθιστώντας το εργοστάσιο της Sunlight, το πρώτο εργοστάσιο στην Ευρώπη σε παραγωγή βιομηχανικών μπαταριών.

Επιπροσθέτως, ενίσχυσαν την ανταγωνιστικότητα της εταιρείας στη διεθνή αγορά, επιτρέποντας τη διάθεση του προσφερόμενου προϊόντος σε χαμηλότερο κόστος.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Sunlight Β. Μπίλλης υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, πως το 2017 ήταν μία χρονιά νέων υψηλών επιδόσεων οι οποίες αποτυπώθηκαν στα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας.

Επισήμανε πως η αγορά αποθήκευσης ενέργειας βρίσκεται και θα συνεχίσει να βρίσκεται σε ανοδική τροχιά παγκοσμίως, γεγονός που δημιουργεί ευκαιρίες για περαιτέρω ανάπτυξη των πωλήσεών μας και πρόσθεσε πως στόχος για το 2018 είναι η ενδυνάμωση της θέσης της εταιρείας στις αγορές της Ευρώπης και της Αμερικής, δίνοντας έμφαση στο σχεδιασμό νέων, καινοτόμων προϊόντων από την ομάδα R&D μας στην Ξάνθη.

Στη σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται ακόμη ότι:

Η εταιρεία συνέχισε την έντονα εξαγωγική της πορεία πραγματοποιώντας την είσοδό της σε νέες προϊοντικές και γεωγραφικές αγορές όπως αυτές της Αμερικής, καθώς και την επέκταση των δραστηριοτήτων της στην Αφρική, Ασία και Ωκεανία.

Για να ισχυροποιήσει τη θέση της στις δυναμικές αγορές της Ευρώπης και της Αμερικής, το 2017 η εταιρεία εστίασε στην ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και λύσεων, τόσο στην κατηγορία των Μπαταριών Έλξης, όσο και στην κατηγορία των Μπαταριών Εφεδρικής χρήσης.

Ειδικά στην αγορά των μπαταριών έλξης, η Συστήματα Sunlight ενίσχυσε την συνεργασία της με τον Όμιλο Hyster-Yale, τον 6ο μεγαλύτερο κατασκευαστή περονοφόρων παγκοσμίως καθώς και συνέχισε επιτυχημένα τις προσπάθειες διείσδυσης στην αγορά της Αμερικής αυξάνοντας το δίκτυο διανομής της και τις πωλήσεις της.

Ο κλάδος των Μπαταριών Εφεδρικής Χρήσης (Reserve Power) αποτέλεσε επίσης ισχυρό πυλώνα στην επιτυχημένη πορεία της εταιρείας. Τη χρονιά που πέρασε, η ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Sunlight τόνωσε το παγκόσμιο δίκτυο των πωλητών της πετυχαίνοντας μεγέθυνση των μεριδίων της.

Παράλληλα, διατήρησε την ηγετική της θέση στον κλάδο των Μπαταριών Προηγμένης Τεχνολογίας συνάπτοντας νέες συμφωνίες με τα Ναυτικά της Ιταλίας και της Νορβηγίας, κατόπιν συμμετοχής σε σχετικούς διεθνείς διαγωνισμούς.
Τέλος, σε ο, τι αφορά τον κλάδο των Καταναλωτικών Μπαταριών, αύξησε περαιτέρω της πωλήσεις της, εντείνοντας την παρουσία της στις αγορές της Αφρικής.

Το σύνολο της στρατηγικής ανάπτυξης της εταιρείας υποστηρίζεται από τους 820 εργαζόμενους της. Σημειώνεται ότι αριθμός του προσωπικού αυξήθηκε κατά 74 άτομα το 2017 σε σχέση με το 2016 και σχεδόν διπλασιάστηκε την τελευταία 4ετία.

Καθώς η λειτουργία του Ομίλου Sunlight βασίζεται στην κυκλική οικονομία, η συνεισφορά της υπερσύγχρονης μονάδας Ανακύκλωσης Μπαταριών Μολύβδου στην Κομοτηνή, SUNLIGHT RECYCLING, υπήρξε εξαιρετικά σημαντική.

Συγκεκριμένα, το 2017 αύξησε παραγωγική της δυναμικότητα και εξορθολόγησε το μείγμα των πρώτων υλών της, βελτιώνοντας τους παραγωγικούς της δείκτες και κατ’ επέκταση τη λειτουργική της κερδοφορία.
Έχοντας διασφαλίσει άριστες περιβαλλοντικές επιδόσεις, στο 2ο χρόνο πλήρους λειτουργίας της, η μονάδα της SUNLIGHT RECYCLING ανακύκλωσε 19.542 τόνους μολύβδου, καλύπτοντας άνω του 50% των αναγκών της ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ SUNLIGHT.

Τα αποτελέσματα των επενδύσεων και της στρατηγικής προσήλωσης στην καινοτομία και στην εξωστρέφεια αποτυπώνονται και στα οικονομικά μεγέθη του 2017, με τον Ενοποιημένο Κύκλο Εργασιών του Ομίλου Sunlight να ανέρχεται στα €194,5 εκ., παρουσιάζοντας αύξηση 26% σε σχέση με το 2016.

Τα Ενοποιημένα κέρδη προ τόκων, φόρων, επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν στα €22,0 εκ., ενισχυμένα κατά 28% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση, ενώ τα κέρδη προ φόρων €8,4 εκ., έναντι €2,3 εκ. πέρυσι.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 26 Μαρτίου 2018, 14:55