Οι εποπτικές αρχές των ευρωπαϊκών τραπεζών εκτιμούν ότι η επί μακρόν δοκιμαζόμενη ιταλική τράπεζα Carige θα πρέπει να κλείσει αν δεν κατορθώσει να βρει ιδιώτη αγοραστή, σε αντίθεση με το σχέδιο της Ρώμης για κρατική διάσωση, ανέφεραν τέσσερις πηγές στο Reuters.

Η υπόθεση της Carige, η τελευταία μιας σειράς τραπεζικών κρίσεων σε μια ιταλική οικονομία που ακόμη παραπαίει από την τελευταία ύφεση, είναι πιθανό να βάλει για ακόμη μία φορά την αντισυστημική κυβέρνηση της Ρώμης απέναντι από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Oι πηγές ανέφεραν ότι οι επόπτες δεν έχουν κάποιο άμεσο σχέδιο να «τραβήξουν την πρίζα» από την Carige και εξακολουθούν να ελπίζουν ότι η τράπεζα θα βρει επενδυτή. Αλλά παράλληλα φέρονται να θεωρούν πως η ρευστοποίηση της τράπεζας είναι το λογικό επόμενο βήμα εάν δεν παρουσιαστεί κάποιος σωτήρας.

Οι επόπτες δεν παρέθεσαν κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το πόσο είναι έτοιμοι να περιμένουν να εμφανιστεί κάποιος αγοραστής, αν και μία από τις πηγές ανέφερε πως δεν προτίθενται να περιμένουν μήνες.  

Εκπρόσωπος της ΕΚΤ ανέφερε: «Πρόκειται για εικασίες. Ο εποπτικός βραχίονας της ΕΚΤ βασίζεται στις προσπάθειες της προσωρινής διοίκησης να βρουν μια λύση από την αγορά».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εκκαθάριση της Carige θα επέτρεπε στην κυβέρνηση να αναλάβει τα προβληματικά στοιχεία ενεργητικού της τράπεζας και να πουλήσει τα καλά στοιχεία ενεργητικού σε κάποια άλλη τράπεζα -όπως συνέβη με δύο τράπεζες της περιοχής Βένετο το 2017.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης