Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξετάζει να υπογράψει το επόμενο έτος μια εκτελεστική διαταγή ώστε να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης που θα απαγορεύει στις αμερικανικές επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό που κατασκευάζουν οι κινεζικές Huawei και ZTE, αναφέρουν στο Reuters τρεις πηγές με γνώση της υπόθεσης.

Αυτό θα είναι το τελευταίο βήμα από την κυβέρνηση Τραμπ για να κόψει την πρόσβαση των Huawei Technologies και ZTE Corp στην αμερικανική αγορά. Οι δύο εταιρείες είναι από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως στην αγορά εξοπλισμού δικτύων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι δύο εταιρείες εκτελούν εντολές της κινεζικής κυβέρνησης και πως ο εξοπλισμός τους θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση Αμερικανών πολιτών.

Η εκτελεστική διαταγή, η οποία βρίσκεται υπό εξέταση για περισσότερους από οκτώ μήνες, θα μπορούσε να εκδοθεί από τον Ιανουάριο, δίνοντας οδηγίες στο Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ να μπλοκάρει τις αμερικανικές επιχειρήσεις από την αγορά εξοπλισμού από ξένες αγορές που συνιστούν σοβαρή απειλή για την ασφάλεια, αναφέρουν στο πρακτορείο πηγές από την αγορά των τηλεπικοινωνιών και την κυβέρνηση.

Αν και η διαταγή είναι απίθανο να κατονομάζει την Huawei ή τη ZTE, μια πηγή αναφέρει ότι οι αξιωματούχοι του υπουργείου αναμένεται να την ερμηνεύσουν ως εντολή να περιορίσουν τη χρήση του εξοπλισμού των δύο κινεζικών εταιρειών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι πηγές αναφέρουν ότι το κείμενο της διαταγής δεν έχει οριστικοποιηθεί.

Η εκτελεστική διαταγή θα επικαλείται τον νόμο για τις Διεθνείς Έκτακτες Οικονομικές Εξουσίες που δίνει στον Αμερικανό πρόεδρο την εξουσία να παρεμβαίνει στο εμπόριο για να αντιμετωπίσει κάποια εθνική απειλή κατά των ΗΠΑ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης